VijestiZdravlje

E-cigarete puno bolje za prestanak pušenja

Elektroničke cigarete su za prestanak pušenja dvostruko učinkovitije od nadomjestaka nikotina, pokazuje najnovija studija.


Osamnaest posto pušača koji su pokušavali prestati pušiti uz pomoć e-cigareta ni nakon godinu dana nisu se vratili običnim cigaretama.

Radi usporedbe, to je pošlo za rukom 9.9 posto onih koji su se služili nadomjescima nikotina, piše u četvrtak BBC.

Studija koja je obuhvatila 886 pušača prva je koja se bavila učinkovitošću modernih e-cigareta za prestanak pušenja.

Znanstvenici se nadaju da će njihovo otkriće pomoći da ih ustanove za pomoć pušačima počnu rutinski nuditi.

Glavni autor studije prof. Peter Hajek sa sveučilišta Queen Mary u Londonu kaže:

Iako puno pušača kaže da su prestali pušiti uz pomoć e-cigarete, zdravstveni radnici nerado su savjetovali njihovo korištenje zbog nedostatka jasnih znanstvenih dokaza. To bi se sada trebalo promijeniti.

Osim što su se pokazale učinkovitije, elektroničke cigarete pružale su veće zadovoljstvo pušačima od nikotinskih nadomjestaka, pokazalo je istraživanje.

E-cigarete 95 posto su manje štetne za zdravlje od običnih cigareta. Pa ipak, stručnjaci upozoravaju da nisu posve bezopasne i da su dugoročni učinci još uvijek nepoznati.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close