Scena

Dvostruko bolja posjećenost Noći muzeja

Više od 325 tisuća ljudi posjetilo je ovogodišnju Noć muzeja, koja se održala u noći s petka na subotu u više od stotinu gradova diljem Hrvatske, izvijestio je organizator te kulturne manifestacije, Hrvatsko muzejsko društvo, a u nekim mjestima postignute su i dvostruko bolje brojke posjećenosti


Na jedanaestom izdanju Noći muzeja sudjelovalo je 216 institucija, a programi su se održavali na više od 250 lokacija. Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema ‘Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena’, koja je bila sagledana kroz funduse ustanova uključenih u manifestaciju.

Partneri su bili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u čijoj se Palači, uz nazočnost hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ostalih uzvanika, manifestacija otvorila, te Muzej Đakovštine i Muzej Slavonije Osijek.

Noć muzeja se u Zagrebu održavala na pedesetak lokacija, na kojima je zabilježeno više od 140 tisuća posjeta. Veliki broj Zagrepčana obišao je Tehnički muzej Nikola Tesla, njih čak 14.100, i Muzej automobilizma Ferdinanad Budicki gdje je bilo 13.756 posjetitelja.

Mnogi su također posjetili Muzej suvremene umjetnosti, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Mimara te Arheološki muzej, koji su imali više od sedam tisuća posjeta.

Veliko zanimanje Zagrepčana potaknuli su i programi u Državnom arhivu Zagreb, Knjižnici HAZU, Fakultetu elektronike i računarstva i Hrvatskom željezničkom muzeju.

Splitska Noć muzeja imala je više od 42 tisuće posjeta, uz izrazito zanimanje za Umjetničku galeriju i Prirodoslovni muzej Split, Zadar više od 21,4 tisuće, a Rijeka preko 18 tisuća.

Manifestaciju je u Puli obišlo više od 15 tisuća ljudi, a osobit interes je bio za Sveučilišnu knjižnicu Sveučilišta Juraj Dobrila, preko 10 000 posjeta zabilježeno je u Dubrovniku gdje je najviše zanimanja privukao Dom Marina Držića, a više od 8 tisuća Osijek te Vukovar s novootvorenim Muzejem Vučedolske kulture.

Pročitajte cijeli članak na tportal.hr


 

Foto: sibenskiportal.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close