Vijesti

Dugoročna prognoza otkriva kakvo će biti proljeće i ljeto ove godine

Svibanjske temperature u ožujku, južina umjesto za ovo doba godine poznata prva marčana bura. Što nam se događa s vremenom, zašto je toplo kao rijetko kada u ovo doba godine, trebamo li u nastavku ožujka strahovati od hladnoće i mraza, otkrila je za Studio 4 HRT-a meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak, prenosi 24sata


Temperatura je daleko iznad prosjeka za ovo doba godine. Nije prvi put da se tijekom ove zime temperatura digla iznad prosjeka. Naime, u jugozapadnoj struji, konkretno u ovom slučaju, dolazi nam iznimno vlažan i topao zrak. A druge strane, onaj utjecaj sibirske anticiklone koji nam donosi iznimno hladan zrak, potpuno je izostao. No ovo čak nije ni prva zima koja je takva. Zime su sve toplije, a isto tako i ljeta su sve toplija. Ekstremi su sve češći“, kazala je.

Navela je kako će idućih dana biti iznadprosječno toplo, ali ne ovako toplo.

Početkom tjedna će nastupiti promjena vremena uz znatni pad temperature zraka, a nije isključen ni snijeg u gorju. S druge strane, uz tu promjenu vremena, zapuhat će i sjeverni vjetar koji će pojačati osjet hladnoće. Još treba sačuvati zimske jakne”, kazala je.

No, to zahlađenje, kao uostalom i sva dosadašnja tijekom zime, bit će prolazne naravi. Upitana je i ono što sve zapravo najviše zanima – zna li se već kakvo će nam biti ljeto?

“Mogu reći kako izgleda da bi i ovo ljeto, kao i sva dosadašnja ljeta unazad desetak godina, trebalo biti toplije od prosjeka za sezonu, ali opet s obzirom da su ljeti česti pljuskovi, grmljavine i nevremena ne možemo isključiti mogućnost hladnijih razdoblja za vrijeme takvih nestabilnosti”, kazala je Dunja Plačko-Vršnak.


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close