VijestiTurizam

Dubovac: Stara utvrda iznad grada na 4 rijeke

Većina nas Karlovac doživljava kao grad na četiri rijeke, što u stvari i jest, ali rijetki su ti koji baš namjenski skrenu s autoceste kako bi ga posjetili. Mislite što ćemo u Karlovcu? Pa tamo ima samo vode i puno zapuštenih vojnih objekata. Ali to stvarno nije tako. Karlovac ima jednu atrakciju zbog koje se definitivno isplati skrenuti s puta.


Dok se vozite kraj Karlovca, prema moru, na nekoliko sekundi, s vaše lijeve strane, primijetit ćete dvorac koji ponosno stoji na vrhu brda. Riječ je o utvrdi Dubovac. Dubovac je od kaštela u 15. stoljeću izrastao u pravi mali dvorac u kojem se danas nalazi gradski muzej. Ovdje su stolovale mnoge značajne hrvatske obitelji, pa tako iZrinski, Frankopani i Šubići. Na 185 metara nadmorske visine, na prapovijesnomhumku ovaj slikoviti dvorac predstavlja jedan od najočuvanijih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj.

Danas je ovdje smješten gradski muzej, te u njemu svakodnevno možete razgledati razne izložbe. No ipak valja spomenuti da to nije glavna posebnost ovog starog kaštela. S obronaka brda, na kojem je izrastao ovaj dragulj, pruža se spektakularan pogled na grad Karlovac i rijeku Kupu. Ovdje, ispod krošnje lipe, možete uživati u mirnoći i cvrkutu ptica koji će vas opustiti nakon napornog dana i pripremiti za nove pobjede. No ipak, ni taj proplanak nije najposebniji.

Posebno mjesto zauzima kula dvorca odnosno vidikovac koji se nalazi na vrhu kule. S vidikovca puca pogled na grad koji se proteže kao na dlanu, ali i pogled na širu gradsku okolicu. Ovdje možete vidjeti što se zbiva na obližnjim rijekama, kako teče promet u gradu, ali i uživati u pogledu na bogate šume koje se nalaze nedaleko od samog grada.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: punkufer.dnevnik.hr | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close