Politika

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ličko-senjskom županijom provodi osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne samouprave

Zakonom o sustavu civilne zaštite (Narodne novine, br. 82/15, članak 17.) općinski načelnik, gradonačelnik i župan dužni su se osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost, prema programu osposobljavanja koji provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje.


Osposobljavanje na određeni način predstavlja senzibilizaciju čelnika za poslove zaštite i spašavanja. Svaka JLPRS izrađuje procjenu rizika na osnovi koje se radi plan zaštite i spašavanja, odnosno djelovanja civilne zaštite. Planom su utvrđene operativne snage i ostali sudionici koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju te njihove zadaće, ovisno o događaju.

Osposobljavanja novoizabranih čelnika planiraju se provesti od rujna do prosinca 2017. godine, a provest će ih službenici Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja u suradnji s Područnim uredima za zaštitu i spašavanje u svakoj županiji.

DUZS je izradio program osposobljavanja koji traje osam sati, a uključuje sljedeće teme:

  1. Sustav civilne zaštite
  2. Planske aktivnosti u sustavu CZ i izgradnja kapaciteta za djelovanje
  3. Rukovođenje i koordinacija operativnih snaga sustava CZ
  4. Osnove kriznog upravljanja, procjena rizika
  5. Psihosocijalni aspekti ponašanja u katastrofama
  6. Odnosi s javnošću
  7. Studija slučaja

Osposobljavanje za Ličko senjsku županiju održat će se  30. studenog 2017. godine s početkom u 9:00 sati u Kulturno informativnom centru Gospić.  Sudionicima nakon osposobljavanja biti će uručene potvrde da su završili Program osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite. Prema već dogovorenim terminima, osposobljavanje čelnika JLP(R)S za cijelu RH će biti završeno u prosincu ove  godine.

30. studenog 2017.  godine s početkom u 9:45  sati u Kulturno informativnom centar Gospić (velika dvorana) obaviti će se i osposobljavanje članova  Stožera civilne zaštite Ličko senjske županije. Do kraja prosinca 2017. godine obaviti će se i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite općina i gradova.

U Ličko senjskoj županiji program osposobljavanja do danas prošli su Stožeri civilne zaštite Grada Gospića, Općina Brinje, Donji Lapac, Udbina, Plitvička Jezera, Perušić, Lovinac, Karlobag.

Za navedeno osposobljavanje, DUZS je također izradio Program, a naglasak osposobljavanja je na upravljanju složenijeg događaja, budući da članovi stožera uglavnom dolaze iz redova operativnih snaga.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close