Lifestyle

Državna revizija poslala DORH-u dokumentaciju o nizu nepravilnosti na Plitvičkim jezerima

Među izvješćima koja je Državni ured za reviziju danas dostavio Saboru i DORH-u nalaze se i ona o financijskoj reviziji javnih ustanova koje upravljaju nacionalnim parkovima za 2017. godinu. A u slučaju Plitvičkih jezera koja su jedina dobila nepovoljno mišljenje vezano uz financijske izvještaje, Ured je DORH-u dostavio i dokumentaciju za sve utvrđene nepravilnosti.


Plitvička jezera, koja već duže vrijeme pažnju privlače i povećanim zagađenjem te su već više godina pod pojačanim monitoringom UNESCO-a zbog prekomjerne apartmanizacije koja ugrožava sedrene slapove te prekomjernih turističkih posjeta, ne mogu se pohvaliti ni najnovijom ocjenom Državne revizije.

Podsjetimo, taj nacionalni park nije samo najprepoznatljiviji je i najvrjedniji prirodni resurs u Hrvatskoj, već je i jedino područje upisano na listu UNESCO-ove svjetske prirodne baštine od 1979. godine. No, zbog već spomenutih problema višekratno je spominjana mogućnost da Plitvice završe na listi ugrožene prirodne baštine. Također, upravo je zbog zagađenja i prekomjerne apartmanizacije Koordinacija braniteljskih udruga plitvičkog kraja nastojala alarmirati javnost i nadležne institucije.

Državna revizija utvrdila nepravilnosti u gotovo svim područjima

Plitvički mozaik zasigurno neće podići nepovoljna ocjena koju je Saboru i DORH-u dostavio Državni ured za reviziju. Naime, financijskim izvještajima Plitvicama revizija je dala uvjetno mišljenje, a o usklađenosti poslovanja izrazila je nepovoljno mišljenje. Nepravilnosti su utvrđene u gotovo svim područjima revizije.

Navodeći činjenice koje su utjecale na izražavanje nepovoljnog mišljenja, Državni ured za reviziju upozorio je da tijekom 2017. godine, iako je na računu krajem godine bilo više od 200 milijuna kuna, većina planiranih aktivnosti na zaštiti, održavanju, očuvanju nacionalnog parka, što je osnovna djelatnost javne ustanove, nije provedena. Inače, te je godine Nacionalni park promijenio tri ravnatelja, a u toj je godini za zaštitu i održavanje Plitvičkih jezera od planiranih 30 milijuna kuna izvršeno samo tri milijuna, dakle 10 posto.

Za potraživanja u iznosu 2.415.780 kuna koja se odnose na zajmove dane od 2010. do 2014. mjere naplate nisu poduzimane, a za nabavu usluge izrade projekata u vrijednosti 7.444.805 kuna nisu provedeni postupci nabave. Mahom se to odnosi na izuzeća od primjene Zakona o javnoj nabavi, a u Uredu pojasnili da iako to zakon poznaje, Nacionalni park Plitvička jezera nije imao dokaze za izuzeće od primjene.

Nadalje, za godišnji program zaštite i očuvanja nije pribavljena suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a Izvješće o njegovom ostvarenju nije dostavljeno spomenutom Ministarstvu u propisanom roku niti su doneseni akcijski planovi za provedbu plana upravljanja.

Više na vijesti.rtl.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Ana Vuković

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close