VijestiPolitika

Država uređuje stanove za migrante u 9 hrvatskih gradova

Osobe pod međunarodnom zaštitom, azilanti, stižu i u Karlovac gdje će za potrebe njihovog smještaja biti opremljeno 11 stanova. Tri stana će biti adaptirana u Dugoj Resi, a čak 19 u Sisku. Za pomoć ovim ljudima na raspolaganje će se staviti i po dva stana u Bjelovaru, Daruvaru i Slavonskom Brodu, po jedan u Koprivnici i Osijeku i pet u Požegi, piše KAportal.


Iz Središnjeg državnog ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pojasnili su da su stanovi u koje će u Karlovcu i Dugoj Resi useliti azilanti do sad bili korišteni za program stambenog zbrinjavanja izvan područja posebne državne skrbi.

“Riječ je o stanovima površine od 40 do 65 m² u kojima se planira smjestiti oko 40 osoba sa odobrenom međunarodnom zaštitom, koji će u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova biti preseljeni iz Turske u okviru Europskog programa preseljenja. Njihov dolazak u Republiku Hrvatsku očekuje se krajem ljeta ove godine, prvotno će biti smješteni u prihvatnom centru Kutina“, izjavili su iz Središnjeg državnog ureda.

U skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, osobe kojima je odobrena međunarodna zaštita i koje su dobile rješenje nadležnog centra za socijalnu skrb o pravu na smještaj, imaju to pravo dvije godine od dana kada im je odobrena međunarodna zaštita, a stambene jedinice za njihov smještaj osigurava Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

​Stanovi su obnovljeni, a vrijednost obnove iznosi 712.491 kunu, od čega je 312.074 kuna povučeno iz Europskog fonda AMIF (Fond za azil, migraciju i integraciju).

“U ovom trenutku u postupku je opremanje navedenih stanova sa potrebnim namještajem i opremom. Opremanje tih stanova također se financira sredstvima AMIF i to 75% kroz navedeni fond i 25% sredstvima državnog proračuna. Procijenjena vrijednost opremanja navedenih stanova iznosi 611.758 kuna, a točan iznos opremanja bit će poznat po završetku isporuke namještaja i opreme. Svi navedeni iznosi prikazani su bez PDV-a”, kazali su u Središnjem državnom uredu, piše KAportal.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close