AutomotoNovacIzdvojeno

Država osigurala milijune za štetu nastalu naletom na divljač

Ako ste automobilom naletjeli na vepra, zeca, srnu ili neku drugu životinju koja slobodno živi u prirodi, ne trebate brinuti tko će platiti štetu. Država je osigurala 25 milijuna kuna za štetu nastalu naletom na divljač.


Tim će se novcem financirati police osiguranja iz kojih će se isplaćivati štete vozačima. Ako vozač dokaže da mu je šteta na vozilu pričinjena od naleta na divlju životinju, ovisno o procjeni štete, može računati na iznos i do 100.000 kuna, a ako je u toj nesreći netko teško ozlijeđen i smrtno stradao, osiguranje pokriva i do 1,5 milijuna kuna.

Polica ne pokriva štetu ako naletite na divljač na autocesti. Nositelj police je Hrvatski lovački savez. Polica ne pokriva osiguranje ako automobil naleti na domaću životinju, primjerice ovcu, kozu ili psa lutalicu, ili ako se naleti na divlju životinju na autocesti koja nije dio lovišta.

Ugovor o dodjeli spomenutih 25 milijuna kuna potpisali su predsjednik Hrvatskog lpvačkog saveza Đuro Dečak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

“Povećanjem broja vozila na cestama i ubrzanim razvojem mreže prometnica, štete od naleta divljači na vozila sve su češće i veće. Potpisom ovoga Ugovora već treću godinu ulažemo u održivosti koncesija i zakupa lova te pomažemo lovoovlaštenicima u unaprjeđenju lovnog gospodarenja i zaštite divljači na području cijele Hrvatske, a vozačima oštećenicima ubrzavamo isplatu pripadajuće naknade za nastalu štetu”, kazala je ministrica poljoprivrede Vučković.

Šteta će biti pokrivena ako je vozač poštovao sva prometna pravila

Štetu na vozilu pokrit će osiguranje Hrvatskog lovačkog saveza, ali samo ako je vozač poštovao sva prometna pravila, posebno istaknuta upozorenja da je divljač na cesti, i nije bio pod utjecajem alkohola ili opijata, piše Slobodna Dalmacija.

“Mi još vodimo neke sudske sporove oko naknade štete koju je prouzročila divljač na automobilima. Sud je odlučio da je lovoovlaštenik, odnosno lovačko društvo krivo i da mora nadoknaditi štetu. Bilo je lovačkih društava u unutrašnjosti koja su dovedena na prosjački štap. Trebali su dizati kredite da plate štetu”, rekao je Matko Knežić, predsjednik Županijskog lovačkog saveza.

Automobili najviše nalete na divlju svinju i zeca, a ponekad i na jazavca i lisicu”, rekao je dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Mladen Balić.

Kad bi svaki vozač u svom obveznom osiguranju nadoplatio 23 kune, sve bi štete od naleta divljači na vozilu bile pokrivene i svi bi mirno spavali“, zaključio je Balić.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close