Turizam

Država u koju ćete se poželjeti preseliti

Butan nazivaju Zemljom Gromovitog Zmaja, a nedavno je u zemlji posađeno 108 tisuća stabala kako bi se obilježilo rođenje novog princa…


Mala azijska država, koja je službeno kraljevina, uglavnom nam je nepoznata, ali čitajući ove činjenice zaključili smo kako bi bilo šteta ne posjetiti je!

Neobična zastava, mjerenje sreće umjesto novca, iznimna briga za prirodu, u najmanju ruku čudno korištenje marihuane i neobični crteži na kućama, samo su neke od stvari koje u Butanu odmah primijetite…

1. Ime zemlje potječe iz sanskrta i prevodimo ga kao “kraj Tibeta”.

2. Butan graniči tek s dvije zemlje, Kinom i Indijom i za azijske pojmove površinski je vrlo mala zemlja.

3. Zastava Butana ima tek dvije boje – crvenu i žutu, a na sredini se nalazi zmaj koji u svakoj kandži drži po jedan dragulj.

4. Butan svoj razvoj ne mjeri bruto nacionalnim proizvodom, već vjerovali ili ne, bruto nacionalnom srećom! Ta ideja je uvedena od 1972. i dan danas je na snazi.

5. U prosjeku stanovnici Butana imaju tek 27,2 godine. Nevjerojatno zvuči, ali gotovo 50% stanovnika mlađe je od 17 godina.

6. Kralj zemlje na glavi nosi krunu koja na sebi ima gavrana. On je nacionala ptica Butana, a nekad je strašan zločin bio ubiti gavrana.

Više na punkufer.dnevnik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close