LifestyleScena

Dr. Who u tri minute objasnio Einsteinovu teoriju relativnosti

Ako vam fizika nije jača strana i još pokušavate shvatiti film Interstellar, ovaj video trebao bi vam razjasniti stvari i pojasniti Einsteinovu teoriju relativnosti


Prošlo je sto godina otkad je mladi Albert Einstein predstavio jednu od najutjecajnijih znanstvenih ideja svih vremena – teoriju relativnosti. Tijekom stoljeća, njegove ideje su se proširivale, razvijale, ali i propitkivale sve u svrhu traženja istine o svemiru, odnosno vremenu i prostoru.

Kako bi proslavili puno stoljeće Einsteinove teorije, održano je natjecanje, Breakthrough Junior Challenge, na kojem je između preko 2000 prijavljenih iz 86 zemalja pobijedio tinejdžer iz Ohija sa svojim video uratkom.

Ryan Chester je u kratkom videu na jednostavan način pojasnio teoriju relativnosti i osvojio srca žirija. Za nagradu je osvojio čak 400.000 dolara. Ako vam fizika nije jača strana, a film Interstellar još uvijek nije potpuno jasan, ovaj bi vam video trebao pomoći.

No, ako vam ni nakon tog videa nije posve jasna teorija relativnosti, možda vam pomogne – Doctor Who. David Tennant, škotski glumac najpoznatiji po ulozi desete inkarnacije Doktora Whoa, u tri minute uspio je na relativno jednostavan način objasniti sve što trebate znati o Einsteinu i općoj relativnosti.


Tekst: 24sata.hr
Foto: gearburn.com
Video: youtube.com

 


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close