Turizam

Doznajte zašto godišnje milijuni turista posjete Rim

Sve je isplanirano tako da se u kratkom vremenu vidi sve što se mora vidjeti i doživi sve što se mora doživjeti. Tako ću opet imati prilike piti kavu kraj fontane ispred grandioznog Pantheona…


Rim je jedan od najljepših gradova svijeta kojeg svake godine posjeti preko milijun turista. Svi znamo priču o Romulu i Remu koji su osnovali ovaj veličanstveni grad, bogate i burne povijesti, na sedam brežuljaka. No da li znate ostale priče? Povijest u školi uči nas činjenicama koje, budimo realni, jako brzo zaboravimo.

Još kada sam bio dječak maštao sam o tome da otputujem u Rim. I iako sam proputovao dobar dio Europe i poneku zemlju van nje, tek sam prošle godine prvi puta posjetio veličanstveni glavni grad Italije. Ostao sam bez daha, oduševljen arhitekturom, poviješću, umjetnošću, predivnim ljudima te sam odlučio svake godine se vratiti, makar na samo jedan dan.

Ja sam osoba koja jako voli šetati i istraživati, posebice na putovanjima. Fućkaš razgledavanje iz autobusa kada samo projuriš pored znamenitosti i nemaš prilike ući unutra. Noge su za hodanje i nema smisla vozikat se na putovanjima. Tako je bilo i u Rimu.

Iako je moj posjet Rimu trajao samo tri dana, uspio sam u tako kratkom vremenu, napraviti barem stotinu kilometara pješice. Posebnost Rima je što na svakom koraku ima nešto zanimljivo, nešto što ti ukrade pogled i natjera te da staneš pa makar samo na minutu. Ono po čemu je Rim najpoznatiji svakako su crkve koje se nalaze na svakih stotinjak metara. Bogatstvo ukrasa kojima su te crkve ukrašene doslovno vas mami da uđete u svaku od njih. Mislite da nisam?

Ušao sam u svaku crkvu koja je bila otključana, i svaka od njih očarala me na svoj način. Najpoznatija od njih je bazilika sv. Petra u kojoj stoluje papa. Ova impozantna građevina svakodnevno mami tisuće posjetitelja i vjernika. Najbolji način za ulazak u baziliku je kroz glavna vrata i potpuno je besplatan. Ali, kada ste već jednom na trgu sv. Petra onda nikako ne smijete propustiti posjetiti vatikanske muzeje. No nije Rim poseban samo po vjerskim objektima. Ima tu jako puno drugih znamenitosti na koje se isplati potrošiti pokoji euro i vrijeme.

Nekoliko savjeta koji će vam dobro doći za vrijeme boravka u Rimu

Kava je uvijek jeftinija ako je uzmete za van umjesto da sjedite u kafiću. Po kavi tako možete uštedjeti do 2 eura, tolika je razlika ako kavu pijete u kafiću ili uzmete za van. Što se tiče restorana. Ima onih gdje ćete za jednu pizzu platiti 9 eura plus 2 eura za serviranja, a ima i onih gdje ćete turistički meni od 2 slijeda platiti 12 eura po osobi.

To je nešto što je mene privuklo i zbog čega sam se svake večeri vraćao u isti restoran. Na potezu između fontane di Trevi i Pantheona nalazi se nekoliko takvih restorančića u kojima se poslužuju ti turistički meniji. Nemojte misliti da je ta hrana lošija ili da su to loši restorani. Ti restorani su svakog dana puni i postoji velika vjerojatnost da ćete morati pričekati na slobodno mjesto i do sat vremena.

Ono što se nudi na tim menijima su lokalni specijaliteti, jela koja su potekla iz samog Rima. Pasta Carbonara i pizza Diavola standardna su ponuda tih menija. Stoga se nemojte bojati takvih restorana jer su prilika da uštedite po koji euro koji onda možete utrošiti na slavni ‘Gelato’ ili kupnju suvenira.

Prošle godine imao sam priliku šetati gradom s jednim vodičem koji mi je pokazao najvažnije znamenitosti grada. Od Španjolskih stuba do Fontane di Trevi, lik se doslovce ubio da mi približi povijest ovog grada, arhitekturu i upali iskru ljubavi prema ovom mjestu u meni. I bome uspio je. Koliko god da se teško zaljubim toliko sam se brzo uspio zaljubiti u ovaj grad.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close