Vijesti

Doznajte sve o vašem imenu i prezimenu – na hrvatskoj internetskoj platformi

Pronađi pretka, istraži ime i prezime, sačuvaj sjećanje. Nazivi su to rubrika na internetskoj platformi Acta Croatica u kojoj je kroz tražilicu moguće istražiti 68.000 hrvatskih prezimena. U povijesnim dokumentima koje su objavili obuhvatili su više od 200.000 prezimena, piše 24 sata.


Acta Croatica je internetska platforma na kojoj se mogu pronaći informacije o hrvatskim imenima i prezimenima kao npr. odakle potječu, koliko su bila popularna kroz prošlost i danas, kakva je njihova rasprostranjenost u Hrvatskoj i svijetu i tako dalje. Naš cilj je prije svega potaknuti korisnike da istražuju vlastite korijene – objasnio je prilikom pokretanja magistar povijesti i sociologije Dean Perko (25) iz Zagreba, član užeg tima ove platforme.

Uz njega na projektu radi osnivač stranice i idejni začetnik prof.dr. sc. Davor Lauc te magistra povijesti i prvostupnica komunikologije Mateja Maljuga. Projekt podržavaju Hrvatski državni arhiv, Sveučilište u Zagrebu, Alumni Filozofskog fakulteta te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Adresa stranice je www.actacroatica.com/hr.

Cijela priča krenula je od digitalne humanistike, nove znanosti koja pokušava spojiti klasične humanističke znanosti sa informatičkom podrškom. Hrvatski iseljenici u SAD zapazili su nas u Centru za digitalnu humanistiku u njemačkom Göttingenu s kojim smo surađivali i odlučili su nam pomoći kako bismo na jednom mjestu okupili hrvatsku zajednicu raseljenu po svijetu u zajedničkom nastojanju očuvanja korijena – objasnio je prof.dr.sc. Davor Lauc, utemeljitelj portala.

Želimo sačuvati sjećanja pojedinaca o precima

U tom procesu istraživanja korijena željeli bismo prikupiti velike povijesti malih ljudi, odnosno sačuvati vrijedna sjećanja pojedinaca o njihovim precima. Radi se dakle o onim pričama koje govore o običnim ljudima, koje su osobne, stvarne i upravo zato nevjerojatno živopisne i zanimljive. Acta Croatica na svojim stranicama omogućuje korisnicima da uz određeno ime ili prezime upišu svoje sjećanje ili obiteljsku predaju o osobama, obiteljima, lokacijama i događajima. Korisnici također mogu postaviti i multimedijalne sadržaje – kazala je Matea Maljuga (28).

Projekt počiva na osobnim pričama pojedinaca, no nikad nisu imali problem iznošenja neistina ili krivih navoda.

Ponekad je neka obitelj jedini nositelj određenog prezimena i ne žele da se njihovo prezime spominje na našoj stranici. U takvim situacijama u znak dobre volje brišemo podatke o prezimenu. Što se izmjene sadržaja tiče i to se događa. Uglavnom korisnici žele da pridružimo njihovo ime određenom prezimenu (u rubriku karakteristična imena) ili žele da dodamo podatke o rasprostranjenosti prezimena u nekom mjestu koje mi nismo obuhvatili – kazao je Perko. Inspiraciju za naziv preuzeli su iz povijesnih izbora.

Više na 24 sata.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close