VijestiScenaKultura

Don Kaćunko dobio priznanje za 35 godina rada u medijima

Hrvatsko društvo katoličkih novinara je u povodu 50. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija dodijelilo nagrade i priznanja temeljem javnog poziva, te pristiglih prijedloga. Prigodna svečanost održana je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu u utorak 10. svibnja.


Nakon uvodne molitve koju je predvodio duhovnik Društva dr. fra Darko Tepert, pozdravnu riječ uputila je predsjednica Društva dr. Suzana Peran. Naši slavljenici – kako pojedinci, tako i glasila i uredništva ¬ različita po svojoj publici i namjeni; pokazuju kvalitetu novinarskoga rada, kao i tradiciju i bogatu ponudu katoličkih medija. Sva ta naša glasila – među kojima neka slave pola stoljeća djelovanja – bila su, a neka i dalje budu mjesto susreta, dijaloga, promišljanja, slušanja i prihvaćanja, na što nas potiču i crkveni dokumenti o medijima, rekla je dr. Peran. Istaknula je kako su “proslava Svjetskoga dana medija, ove nagrade i priznanja, dodatni poticaj da se i dalje trudimo, premda malobrojni, na ‘medijskoj njivi Gospodnjoj'”. Ukazala je i na činjenicu, da je Društvo ove godine otvorilo put do nagrada mladima, što je na tragu želje za pomlađivanjem katoličkog novinarstva.

Medijsko djelovanje naših slavljenika, ali i nas ostalih, vjerujem, ostat će nekim novim mlađim naraštajima kao profesionalni primjer ali i građa za neka moguća buduća istraživanja, napise o kvaliteti i posebnostima katoličkih medija i novinara, dodala je, te zaključila: “Svima nama želim rast u novinarskoj izvrsnosti i prepoznatljivost po kvaliteti naših izvještaja temeljenih na novinarskoj etici, kao i ustrajnost u širenju evanđeoskih vrijednosti, a za napredak i zajedništvo i Crkve i društva”.

Svoju pisanu čestitku svim ovogodišnjim dobitnicima uputio je i predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija riječki nadbiskup Ivan Devčić. Nagrada za životno djelo dodijeljena je novinaru Glasa Koncila Vladi Čuturi za višedesetljetni novinarski, publicistički i urednički rad, te širenje kršćanskih nazora u društvu.

Godišnju nagradu primio je Jadran Bašić za kvalitetno izvještavanje i prinos nazočnosti Hvarsko-bračko-viške biskupije u hrvatskome medijskome prostoru. Društvo je također dodijelilo priznanja i svojim članovima za dugogodišnji novinarski rad. Za 50 godina novinarskog rada priznanja su dobili fra Vjenceslav Janjić i Želimira Valentinčić, a za 35 godina don Anđelko Kaćunko.

Povodom velikog priznanja don Anđelko Kaćunko na Facebooku je napisao:

Braćo i prijatelji, sve vas srdačno pozdravljam! Zahvaljujem na priznanju koje mi je dodijeljeno. Naša predsjednica – ova, ne ona! – istaknula je ustrajnost i kvalitetu. Ja sam, eto, ustrajao 35 godina, a da ni sam ne znam kako – Bogu hvala na tome. On jedini također može ispravno suditi o kvaliteti onoga što sam činio. Našemu Društvu hvala što je to vrjednovalo. Kao poticaj na ustrajnost svima, a poglavito mlađima, ističem vrijedne riječi iz ovogodišnje Papine poruke za Dan medija, ali svakako na prvom mjestu Evanđelje. Iz njega želim, kao svojevrstno pravilo za naš rad, izdvojiti Isusovu napomenu: “Budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!” (Mt 10,16). Međutim, u životi i radu katoličkog novinara, vjerujte mi, potrebno je ponašati se ponekad i po parafrazi te Isusove riječi, dakle – budite mudri kao golubovi, a bezazleni kao zmije! Hvala!”
Tim sam se riječima – ili odprilike tako – obratio nazočnima nakon dodjele priznanja (hvala Anti Novaku koji me je snimio). Nisam rekao sve što sam htio i želio, jer nam je svima vrijeme za zahvalu bilo ograničeno na “dvije rečenice”… pa stoga ovom prigodom zahvaljujem svima koji su mi – u 35 godina dugoj novinarskoj “karijeri” (kojoj pridružujem također urednički i publicistički staž, kao i 10 godina blogiranja!) koje je projurile kao 35 dana! – bili podpora i na bilo koji način me poticali na ustrajnost. Ali zahvalan sam i onima koji su mi – od veljače 1981. kada sam primljen u uredništvo lista mladih MI, do dana današnjega – svojim odporom i protivljenjem svemu ljudskom, kršćanskom i hrvatskom što sam živio i zastupao također bili poticaj za ustrajnost i još jaču zauzetost u duhovnom boju “za Boga i Hrvatsku dragu” (kako smo kolega pater Mario Tolj, koji me je zarazio novinarstvom, ter svi “miovci” često ponavljali)! I sada s jednakim zanosom mogu reći – neka sve što budem do konca života činio bude Bogu na slavu, na korist Crkve i za dobro našega naroda!
Vijest o našoj svečanosti HDKN (kojoj se kratko pridružio i ministar turizma Anton Kliman, a ja – “zbog raznije preuzetih obveza” u Ogulinu – nisam mogao ostati na domjenku pa zato nisam ni na zajedničkoj fotografiji!)

Više čitajte na ovom linku! 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: IKA

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close