ZdravljeTurizam

Domaće delicije koje morate kušati

Hrvatske delicije poznate su diljem zemlje i šire, a neke od njih zaštitila je čak i Europska komisija kao bitnu gastronomsku baštinu – u nju se ubrajaju drniški i krčki pršut, ogulinsko kiselo zelje, baranjski kulen, lički krumpir, ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa te neretvanska mandarina. No hrvatska je kuhinja mnogo raznolikija od toga i mnogo je jela koja će iznenaditi vas – i vaše nepce!


Guščji paprikaš na slavonskim poljima

Spremajući se na žetvu, slavonski su težaci običavali doručkovati na polju i pripremiti se za posao obilatim žetvenim jelom – guščjim paprikašom.

Začinjena jela u kotlu svakako su dio slavonske tradicije pa su nezaobilazni i čobanac i fiš-paprikaš, a razne druge slavonske delicije možete isprobati na gastro događanju Muzej u loncu, na kojem ćete saznati nešto više o jelima i receptima 19. i 20. stoljeća.

Ptice močvarice na tanjuru

U dolini Neretve možete probati jela pripremljen od vrlo neuobičajene peradi – ptica močvarica! Ako niste raspoloženi za takvu gastronomsku avanturu, možete uživati u delicijama od svježe morske ribe iz Neretvanskoga kanala na manifestacijama kao što su Ribarska noć u Pločama, Baćini i Rogotinu, Maraton lađa, Neretvanska brudetijada, Rimska noć, Turnir Plokanja ili pak maškarama u Opuzenu i Metkoviću.

Tajna dugovječnosti u maslinovom ulju

Jeste li se ikada zapitali koja je tajna dugovječnosti i vitalnosti stanovnika Hvara i Visa? Mnoga mesna i riblja jela začinjena su domaćim maslinovim uljem, poznatim po svojoj blagotvornosti. U mnogim konobama imat ćete priliku vidjeti kako jednostavni sastojci postaju gurmanska remek-djela puna mirisa i okusa kojih ćete se još dugo sjećati.

Papreni zalogaji metropole

U hrvatskoj metropoli stoljećima se miješaju različite kulture i utjecaji, a to se odražava i u gastronomskoj tradiciji i ponudi – zanimljiva je to mješavina francuskih, talijanskih, austrijskih i turskih okusa, mediteranskih i kontinentalnih sastojaka. No što je onda pokazno jelo ove regije? Zagrebački odrezak svakako je na vrhu jer nosi i ime ovog grada, a zasladiti ili zapapriti obrok možete i paprenjacima. Ove male delikatese rade se tradicionalno i na području Hvara, no ondje je riječ ‘papar’ označavala začine općenito, dok zagrebački keksići istog imena u sebi zbilja sadrže ova ljutkasta zrnca koja su u prošlosti bila pravi luksuz i skupocjen začin!

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close