Tech

Dolaze baterije s neograničenim trajanjem

Sve vrste baterija pa i one s najmodernijom elektronikom imaju vrlo ograničen rok trajanja. Neovisno o tom je li riječ o baterijama u pametnim telefonima, prijenosnicima ili pak električnim automobilima, one imaju određeni broj ciklusa nakon kojeg ih valja zamijeniti jer im svojstva postaju sve gorima. Radom i eskperimentima doktorandice Myae Le Thai otkriven je proces koji bi baterijama osigurao “praktički neograničen rok trajanja”


Ne treba ni spominjati koliko bi to bolje rješenje bilo od potrebe za reciklažom baterija iz svih izvora. UCI (University of California at Irvine) znanstvenici možda su na tragu jednog od najbitnijih otkrića vezanih uz baterije. Već godinama rade na nano-žicama u baterijama, posebno zanimljivim zbog svojih izvrsnih električnih svojstava. Međutim, nano-žice imaju i jedan veliki problem – vrlo su osjetljive te ne podnose kontinuirano pražnjenje i punjenje baterija u kojima se nalaze.

Doktorandica Mya Le Thai možda je našla rješenje. U jednom od svojih pokusa na zlatnu nano-žicu nanijela je sloj manganovog dioksida, a cijeli sklop je okružila elektrolitom od posebnog gela. Kombinacija se pokazala iznimno pouzdanom – na testovima je sustav izdržao 200 tisuća ciklusa kroz tri mjeseca, bez gubitka kapaciteta i bez oštećenja struktura nano-žica.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close