Lifestyle

Dokazano je da plavuše nisu “glupe”

Popularna priča da su plavuše intelektualno prikraćene postoji toliko dugo da stereotip ima svoju kategoriju u humoru – viceve o plavušama. Ali profesor Jay Zagorsky s bostonskog sveučilišta smatra da to nije nimalo duhovito jer može imati ozbiljne ekonomske posljedice koje utječu na zapošljavanje i unapređenje.“Istraživanje odgovara na pitanje jesu li plavuše stvarno glupe. Pitanje nije trivijalno jer, ako se plavuše pogrešno percipiraju kao manje inteligentne, zbog te bi predrasude mogle imati problema u radnoj karijeri”, smatra Zagorsky.

Da bi došao do podataka o tome, Zagorsky se poslužio rezultatima testova koje Pentagon koristi za procjenu inteligencije osoba koje su se prijavile u američke oružane snage. Radi se o podacima iz testova provedenih 1980. godine koje je ispunilo 10.878 Amerikanaca u dobi od 14 do 21 godine. Kako postoji i evidencija o prirodnoj boji njihove kose, Zagorsky je uspješno izvukao željene zaključke.

Pošto boja kose varira ovisno rasi i etnicitetu, iz studije su isključeni afroamerikanci i hispanici kako zaključci ne bi bili pogrešni. Zagorsky je otkrio da prirodne plavuše imaju malo viši prosječan IQ od tamnokosih žena. Prosječan kvocijent inteligencije kod plavuša je iznosio 103,2, kod brineta 102,7, crvenokosih 101,2, a kod crnokosih žena 100,5.

Među muškarcima su najinteligentniji ispali smeđokosi sa 104,4, a plavokosi su bili drugi s neznatno nižim prosjekom inteligencije od 103,9. Iako rezultati pokazuju suprotno od stereotipa, a to je da plavuše imaju nešto viši IQ od tamnokosih žena, Zagorsky napominje da je razlika u statističkoj pogrešci.

“Ne može sa sigurnošću tvrditi da su plavuše inteligentnije od ostalih, ali definitivno možemo reći da nisu gluplje”, rekao je.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: n1info.com | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close