KolumneModerna tradicija

Dokaz da je LIČKI KOŽUN preteča današnje mode

Iz dana u dan svjedoci smo kako se moda mijenja i kako se stvari koje su se davno prije nosile ponovno vraćaju u modu. Ono što su nekoć nosili naši stari polako ali sigurno vraća se u modu i danas.

Jedan takav novo stari odjevni predmet upravo je i tema današnje kolumne, a to je kožun, bušt ili prsluk odnosno džilet (u dalmaciji).
Kožun je prije u Lici bio neizostavni odjevni predmet. I danas kad nekog pitaš da ti opiše ličana reći će: „ veliki brkovi i onaj čupavi prsluk“. Epa, upravo taj „čupavi prsluk“ zaslužuje jedno veliko hvala. Prsluk napravljen od štavljene ovčje kože nosio se i po zimi i po ljeti. Svi ličani zahvaljujući kožunu lakše su podnosili duge i hladne zime. Zimi se kožun nosio tako da bi se vuneni dio nosio iznutra, dok bi kožni dio bio vani jer je vuna odlično grijala. Najčešće su ga nosili muškarci, ali su i žene znale odjenuti kožun kako bi se ugrijale kad bi radile vani. Ljeti se kožun nosio obratno, kožna je strana išla iznutra dok je vunena strana bila vani. Kožun su nosili svi. Nije bilo obitelji u Lici koja kožun nije imala, što je i razumljivo s obzirom da su prije sve obitelji imale i ovce pa im je materijal za kožun bio lako dostupan. Danas se kožun smatra kao dio pastirske narodne nošnje.

Kao što rekoh na početku stvari se ponovno vraćaju u modu pa se tako i kožun ponovno vratio, zapravo mogla bih reći da nikad nije ni prestao biti moderan, no danas ga više preferiraju žene. Danas žene nose takozvane „moderne kožune“ i to u raznim bojama. Nose ih preko jakni ili majica te ih kombiniraju uz torbe ili cipele. No danas ih žene nose isključivo zbog mode, jer ti „moderni kožuni“ niti griju kao što su pravi kožuni nekoć grijali, niti su teški kao što su nekoć bili zbog toga što su napravljeni industrijski i od umjetnih materijala.

Također i muškarci danas nose razne prsluke, kožne i od trapera ili od perja, no ni jedan prsluk nema taj „čupavi dio“ koji je nekadašnji kožun imao. Također mnogi modni stilisti uvrštavaju kožun u svoje kolekcije i predstavljaju ih na raznim revijama. Bilo kako bilo možemo zaključiti da je kožun i dalje moderan, samo mu se malo izmjenjuje oblik.

Dakle, slobodno mogu zaključiti da su stari ličani preci današnje top mode, ono što su oni nosili prije jer su bili prisiljeni nositi kako zbog teških životnih uvjeta tako i zbog neimaštine nikakvog drugog materijala, danas se to nosi jer je „in“.

Stoga, dragi moji čitatelji, kada sljedeći put vidite neke stare fotografije svojih predaka nemojte se smijati njihovim odjevnim kombinacijama, jer ćemo s vremenom i mi to ponovno nositi, a kožun vam je pravi dokaz za to.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Screenshot Youtube

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close