LifestylePolitika

Dok čekaju realizaciju projekta svemirske luke, Udbina kreće u realizaciju manjih, za život važnih projekata

Ovih dana ponovno je pokrenuta priča o aktiviranju velikog projekta svemirske stanice u Udbini iz 2013. goidne u koji su bili uključeni samozatajni biznismen podrijetlom iz Konjica Slađan Zovko Sony i prof. dr. sc. Slobodan Danko Bosanac, astrofizičar s Instituta “Ruđer Bošković” u Zagrebu. Začetnik ideje, ujedno i glavni izvršni direktor kompanije sa sjedištem u Payernu bio je Pascal Jaussi, inženjer aerodinamike i strojarstva te bivši testni pilot švicarskog ratnog zrakoplovstva, dok je stručni tim predvodio prvi švicarski astronaut Claude Nicollier, koji je sudjelovao u četiri svemirske misije leteći američkim Space Shuttleom.


Riječ je o projektu S3 kojim je u Udbini trebala niknuti svemirska luka za lansiranje satelita težine do 250 kila u orbitu na visinu od 300 do 700 kilometara, ali i za interkontinentalne i svemirske turističke letove, kao i razvoj svemirskog programa kroz visoke tehnologije. Kako piše Jutarnji list, prvi pokazni Zero-G letovi trebali su se održati na Plesu prije dvije godine, a onda ovih dana na Udbini je trebala biti otvorena svemirska luka vrijedna 50 milijuna eura, u sklopu koje je trebao biti i centar izvrsnosti u svemirskoj tehnologiji vrijedan još 20 milijuna eura. S projektom je bio upoznat i državni vrh, koji “usprkos snažnim lobiranjima” nikada nije doista zagrizao za projekt. S druge strane, čelnici S3 nikada nisu pronašli velikog investitora, pa je projekt neslavno propao. Cijela priča o ovom pokušaju ima elemente trilera, bankrote nekih od glavnih investitora, pa čak i slučaj lažnog samospaljivanja jednog od aktera.

Slobodan Danko Bosanac danas kaže kako mu je žao da je tako lijepa ideja propala radi ambicija brzog bogaćenja, ambicija koje prelaze razinu sposobnosti ljudi od odgovornosti, ali i onih koji surađuju, te arogancije u vođenju tima.

Međutim, ovih dana ponovno su se oglasili Slađan Zovko i Danko Bosanac, koji su se u međuvremenu razišli. Obojica najavljuju nastavak svemirske priče u Udbini. Bosanac i njegovi kolege s Instituta Ruđer Bošković osnovali su udrugu i pokrenuli novi hrvatski svemirski program pod nazivom Adriatic Aerospace Association (A3) s planom lansiranja prvog hrvatskog satelita kompletno proizvedenog u našoj zemlji. Slađan Zovko Sony pak želi nastaviti originalni projekt S3 i tvrdi kako je u završnoj fazi pregovora o ulasku novog investitora koji će osigurati potreban kapital. U pregovore s predstavnicima nacionalnih i lokalnih vlasti stupit ćemo kada posložimo novi S3 i financijsku konstrukciju te izaberemo odgovarajuću lokaciju za svemirsku luku. Hrvatska ima potreban kadar da se projekt završi, rekao je Zovko za Jutarnji list.

Za početni projekt S3 jako su bili zainteresirani tadašnji i aktualni načelnik općine Udbina Ivan Pešut, koji je, kako navodi Jutarnji list, već rezervirao karte za prvi let u nepoznato i njegov zamjenik Milan Uzelac koji, kao i 2013., u projektu vidi priliku za gospodarski procvat zapuštenog kraja.

Na pitanje LikaCluba je ih itko iz svemirskog programa kontaktirao u vezi nastavka projekta svemirske stanice Uzelac nam je rekao kako do sada to nitko nije učinio.

Nemamo informacija, a ni prije nismo bili uključeni u taj projekt, kaže Uzelac podsjetivši kako su svojevremeno ljudima iz programa dali prostor za sastanke i seminare. Kaže kako konačnu odluku o projektu dvojice svemirskih entuzijasta kao i u prvom pokušaju ima država.

“Ne pita se to nas”, kaže Uzelac. “Mi podržavamo sve što će pridonijeti razvoju kraja. Sve što ne škodi ljudima je dobrodošlo“, rekao nam je dodajući kako je sve to bilo do Ministarstva obrane. Iz njegovih izjava zaključuje se kako je Općina Udbina i dalje otvorena za ovaj projekt.

Mi bi svoje odradili što se tiče prostornog plana, uključivanja vode itd. S naše strane ne bi ništa ‘štekalo’, rekao je Uzelac za LikaClub.

Dok čekaju što će veliki igrači odlučiti o svemirskom programu, Udbina će se zadovoljiti s manjim, ali za život tamošnjih stanovnika važnim projektima za koje imaju osigurana financijska sredstva i svu potrebnu dokumentaciju. Uzelac kaže kako ove godine općina ima u planu obnoviti Vatrogasni dom za što je predviđeno 1,5 milijuna kuna, izgradnju vodovodne mreža u južnom dijelu Udbine u vrijednosti 3,5 milijuna kuna, izgradnju rekreacijskog centra u vrijednosti 1,6 milijuna kuna te izgradnju mrtvačnice za što je predviđeno oko milijun kuna.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close