WebLičko-senjska županija

Dogovorio prodaju s nepoznatom osobom i ostao bez novaca – nova phishing prijetnja putem mobilnih aplikacija

Policija savjetuje građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja neovlašteno i bez ograničenja koristiti vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta


Policijski službenici Postaje granične policije Korenica zaprimili su prijavu 42-godišnjaka iz Korenice koji je na Internet oglasniku objavio oglas za prodaju, te mu se 9. prosinca 2021. godine putem WhatsApp aplikacije javila nepoznata osoba s kojom je dogovorio prodaju.

Nakon dogovora mu je nepoznata osoba poslala poveznicu (za koju se ispostavilo da je lažna) jednog trgovačkog društva koje se bavi dostavom i da 42-godišnjak unese broj bankovne kartice kako bi mu nepoznata osoba mogla platiti. Nakon što je 42-godišnjak unio broj kartice primijetio je da mu sa računa nedostaje više od 10 tisuća kuna i shvatio je da je prevaren.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

“U tijeku je tzv. phishing kampanja usmjerena na korisnike raznih internetskih oglasnika. Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.
 
Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.
 
Navedeni napadi su učestali te ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama. 
 
Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište“, priopćila je PU ličko-senjska.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close