DogađanjaVijesti

Dogodilo se na današnji dan

Na današnji dan rođen je velikan ruske književnosti Jesnjin, nastala je kraljevina Jugoslavija, Njemačka se ponovno ujedinila…


3. listopada 2333. pr.Kr. – Prema legendi, Koreju je baš na ovaj dan utemeljio Tangun, sin boga neba i žene koja je pripadala medvjeđem klanu. Korejska plemena naseljavala su područje Mandžurije i sjever poluotoka Koreja (Yemaek) i Korejskog poluotoka gdje je živjelo pleme Han. Korejsko pleme Han migrirat će prema sredini poluotoka, gdje će se u 1. stoljeću prije Krista podijeliti u tri federacije. Godine 668. ujedinit će se tri kraljevstva koje će od 918. do 1392. predvoditi dinastija Koryo, ime koje će se u kasnijoj povijesti pretvoriti u Koreja. Godine 1392. opet je na vlasti dinastija Choson, sve do japanske aneksije 1910. Nakon Drugog svjetskog rata 1945. Koreja se oslobodila Japana i podijelila se po 38. paraleli na Sjevernu i Južnu.

3. listopada 1789. godine – George Washington je proglasio prvi Dan zahvalnosti, no tek ga je Abraham Lincoln 3. listopada 1863. proglasio državnim praznikom, koji se od tada slavi zadnjeg četvrtka u studenome.

3. listopada 1895. – Rođen je veliki pjesnik Sergej Aleksandrovič Jesenjin. Bio je jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih ruskih pjesnika. Rodio se 1895. godine u Konstantinovu, gdje je završio četverogodišnju osnovnu školu, a onda u selu Spas Klepki crkveno- učiteljsku školu. U Moskvi je upisao narodno sveučilište, ali ga nije završio studij. Jesenjinov način života, ispunjen burnom boemštinom, porocima, ljubavnim avanturama, ali i melankolijom, propitivanjem smisla života i na kraju osjećajem nesretnosti, postao je sinonim za pokret nazvan “jesenjština”, kojim se povodila mladež, često umjetnička, nakon Jesenjinove smrti. Od malih nogu pisao poeziju, već sa devet godina, ali se s njome počeo ozbiljnije baviti 1915. godine, kada je u Petrogradu ušao u književne krugove, koji su u njemu probudili strast za poezijom kojom obiluju seoski motivi.

3. listopada 1929. godine – Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca preimenovana je u Kraljevinu Jugoslaviju. Nakon što je uslijed pobuna kralj Aleksandar u siječnju proglasio diktaturu, na današnji je dan promijenio ime države provodeći geslo: “Jedan narod, jedan kralj, jedna država”. Kraljevina SHS, odnosno Kraljevina Jugoslavija naziv je za monarhiju koja je obuhvaćala područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Nastala je 1. prosinca 1918. i nestala je sa svjetske pozornice 29. studenog 1945. kad je uspostavljena Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

3. listopada 1974. godine – počelo je suđenje u aferi Watergate. Watergate je naziv za jedan od najtežih političkih skandala u američkoj povijesti. Afera je dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona nakon što je otkrivena njegova umiješanost u pokušaj prikrivanja skandala. U užem smislu, afera Watergate se odnosi na prisluškivanje i provalu u sjedište nacionalnog odbora Demokratske stranke u hotelsko-stambenom kompleksu ‘Watergate’ u Washingtonu. U širem smislu, Watergate je opći pojam za složenu mrežu političkih skandala u SAD-u između 1972. i 1974. godine. Oni su uključivali politički motivirane provale, mito, iznude, prisluškivanje telefona, urotu, opstrukciju pravde, uništavanje dokaza, porezne prijevare, nezakonitu upotrebu vladinih agencija kao što su FBI i CIA, ilegalne doprinose za kampanje i upotrebu novca poreznih obveznika u privatne svrhe. Najviše od svega, Watergate je sinonim za zloupotrebu moći.

3. listopada 1990. – Nakon što su u Europi pali komunistički režimi, Njemačka je ponovo ujedinjena, nakon pada Berlinskog zida. Godine 1949. osnovane su dvije njemačke države: Savezna Republika Njemačka, koja je izvorno imala 12 saveznih država i Njemačka Demokratska Republika s pet saveznih država (umjesto kojih su 1952. uvedeni okruzi). Saarland se pridružila SR Njemačkoj 1957. Tijekom 1960-ih duž cijele granice, preko 1.000 km, izgrađen je sigurnosni kompleks sa svrhom sprečavanja ilegalnih prelazaka. Dana 13. kolovoza 1961. podignut je Berlinski zid. Masovni protesti 1968. u SR Njemačkoj doveli su do novog uređenja u kojem su se kao osnovne vrijednosti isticale demokracija, ljudska prava i anti-nacionalizam. Kancelar Willy Brandt najviše je doprinio poslijeratnom pomirenju unutar i izvan Njemačke. Poznat je njegov Kniefall, kada je u Auschwitzu pao na koljena pred spomenikom svih žrtava.


 

Komentari

Komentara


Foto: shinzoo.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close