Scena

Dogodilo se na današnji dan

Orient Express krenuo na prvi put od Pariza do Istanbula, lansiran Sputnjik 1


1883. – Izvorna ruta Orient Expressa započinjala je u Parizu i nastavljala preko Strassborga, Münchena, Beča i Budimpešte do grada Giurgiua na Dunavu (na granici Rumunjske i Bugarske). Tamo su putnici trajektom prelazili Dunav, da bi zatim drugim vlakom nastavili do grada Varne na obali Crnog mora i zatim opet brodom do Carigrada. Kasnije je uvedena direktna željeznička ruta do Carigrada, bez presjedanja na brodove. Linija je zatim produžena na zapad do Londona. Danas Orient Express vozi u vagonima iz 20-tih i 30-tih godina na liniji London – Venecija, s povremenim vožnjama do Rima, Praga, Beča, Budimpešte, Krakowa i Carigrada. Cijena puta od Pariza do Carigrada po važećem cjeniku iznosi 6980 eura i uključuje pet noćenja u vlaku.

1957. – Bivši SSSR lansirao je Sputnjik 1, prvi umjetni satelit u Zemljinoj orbiti i prvi u nizu sovjetskih satelita Programa Sputnjik. Lansiran je iz kozmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu. Imao je oblik kugle promjera 58 centimetara, težio je 83 kilograma i posjedovao dva radijska predajnika i četiri antene. Oko Zemlje je kružio u eliptičnoj putanji na visinama od 250 do 945 kilometara, brzinom od 29.000 kilometara na sat. Osim toga, emitirao je radio signale koje su mogli pratiti brojni radio amateri širom svijeta – čuveni bip-bip-bip signal. Sputnjik 1 je izgorio prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu 4. siječnja 1958. godine, nakon prijeđenih 60 milijuna km i tri mjeseca u Zemljinoj orbiti. Lansiranje Sputnjika 1 je bio veliki svjetski događaj. Ljudi su gledali u nebo ne bi li ga opazili, a sve novine objavljivale su njegove pozicije. Uspjeh je zaprepastio i javnost u SAD-u jer je zorno predočio američku inferionost u istraživanju svemira u tom trenutku. Naravno, uslijedio je početak svemirskog nadmetanja između Sovjetskog saveza i Amerikanaca.

1970. – Na današnji dan pronađena je u svojoj hotelskoj sobi u Hollywoodu mrtva Janis Joplin. Službeni uzrok smrti bilo je predoziranje heroinom. Moguće je da je heroin koji je tih dana dobila od dilera bio neobično jak, jer je taj tjedan zabilježeno još nekoliko slučajeva smrti ovisnika koji su nabavljali heroin od istog dilera. Smrt Janis Joplin, sve je zapanjila, tim više što se dogodila svega 16 dana nakon što je umro Jimi Hendrix. Oboje su umrli sa svega 27 godina. Posljednja pjesma koju je Janis Joplin snimila bila je Mercedes Benz, svega 3 dana prije smrti.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close