LifestyleTurizam

Dobre vijesti sa SJEVERNOG VELEBITA: U Nacionalnom parku završen projekt vrijedan 6 milijuna kuna

U sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 – NIP kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Javna ustanova Nacionalni Park “Sjeverni Velebit” privela je kraju rekonstrukciju pastirskih stanova na Alanu i Lubenovcu.  Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i prirode u iznosu od 4,2 mil. kuna i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u iznosu od 2. mil. kuna.

Ravnateljica Sjevernog Velebita, Mirjana Javor istaknula je da su stari stanovi, zapravo obnovljena kulturna baština ovog područja. Preduvjet su povratka tradicionalnog stočarstva na Velebit u cilju očuvanja travnjaka. Rekonstrukcija nekadašnjih građevina izvedena je na izvornim lokacijama, te su izgledom identične izvornima.

Naravno da je u projektu stavljen naglasak na edukaciju posjetitelja te je na Alanu u jednom objektu smješten Interpretacijsko – edukacijski centar „Planinska igraonica“  u kojoj se interpretiraju velike zvijeri, svijet podzemlja, biljke kamenjarke i kulturna baština Podgoraca.

Objekti su prije svega namijenjeni smještaju čuvara prirode kako bi poboljšali nadzor područja i sigurnost posjetitelja u južnom dijelu Parka. Za sljedeću sezonu planiramo i našim posjetiteljima omogućiti doživljaj boravka u netaknutoj prirodi koristeći naše kućice naziva: Stan mrke strizibube, Stan velebitske pijavice i Stan tetrijeba gluhana.

Ravnateljica Javor zadovoljna je količinom odrađenog posla: završeno je unutarnje uređenje starih stanova, opremanje namještajem, izvedba i izrada muzejskog postava, postavljen je novi sustav signalizacije i interpretacije na Alanu i Lubenovcu.  Izgrađene su dvije nadstrešnice za ovce koje su zapravo prvi preduvjet za povratak tradicionalnog stočarstva koji će zaživjeti već sljedećeg proljeća.

Gradnju i opremanje stanova dokumentirao je naš poznati snimatelj i fotograf Miro Andrić te uz priču o životu na Velebitu napravio film pod nazivom Krajačev san. Film će premijerno biti prikazan prilikom obilježavanja Međunarodnog dana planina – 11. prosinca u Krasnu.

„Dakle, cilj ovog projekta punog naziva Uspostava osnovne infrastrukture za upravljanje Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit je održanje i obnova vrijednih prirodnih staništa i populacije biljnih i životinjskih vrsta kao i podizanje razine upravljanja Parkom“ zaključuje ravnateljica.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close