Zdravlje

Dob umrlih od Covida čak je sedam godina niža nego prije dva tjedna

MLADI SVE ČEŠĆE HOSPITALIZIRANI

Prema podacima Odjela za intenzivnu njegu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, prosječna dob preminulih od posljedica zaraze koronavirusom sada je sedam godina niža nego što je to bilo prije dva tjedna, prenosi Jutarnji list.


Naime, dok je prije dva tjedna prosječna dob preminulih bila 70 godina, ona je sad pala na 63, što su zajednički konstatirali infektolog dr. Vladimir Krajinović iz Zavoda za intenzivnu medicinu Zarazne bolnice te molekularnim biologom dr. Gordan Lauc.

Nisam stručnjak za Covid-19, ali u intenzivnoj gdje radim s bolesnicima već skoro osam mjeseci smrtnost je ista; oko 50 posto, a za one na respiratoru 60 posto. I to je tako konstantno bez promjene u odnosu na godišnje doba”, napisao je Lauc u raspravi na Facebooku te dodao da se više mladih trebalo razboljeti na ljeto kako bi do jeseni razvili koliki toliki imunitet.

Mladi sve češće hospitalizirani

Hrvatska nije jedina zemlja koja je zabilježila da se snižava dob umrlih teških slučajeva zaraze. Prema podacima jedne američke studije, hospitalizirane osobe koje obolijevaju od Covida sve su mlađe, a oni s težim simptomima sve su češće mlađi od 60 godina.

Podaci iz američkih bolnica svjedoče da je hospitalizirano “samo” 16 posto starijih od 65 godina”, dok je onih između 18 i 29 godina čak 23 posto.

Hrvatska se posljednjih dana suočava s naglim porastom novih slučajeva, a obaraju se neslavni rekordi i po broju preminulih. Prof.dr.sc. Alemka Markotić upozorila je da se ovako nešto i očekivalo, ali tek u studenom i prosincu te da je situacija sada zaista ozbiljna.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close