Vijesti

Do 2030. godine bolesti pluća bit će 3. vodeći uzrok smrti

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti obilježava se u studenom svake godine u organizaciji Globalne inicijative za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest – GOLD (engl. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) s ciljem da se u cijelom svijetu poboljša prevencija i liječenje ove bolesti.


Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) karakterizirana je smanjenim protokom zraka kroz dišne puteve, a glavni uzrok ove bolesti je pušenje, aktivno ili pasivno. Prestanak pušenja je najučinkovitija i najisplativija pojedinačna mjera u cilju smanjivanja rizika za nastanak KOPB-a kao i usporavanja razvoja ove bolesti.

Ova je bolest značajan javnozdravstveni problem, a broj oboljelih je u porastu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje kako u svijetu od KOPB-a boluje približno 600 milijuna osoba i ujedno predviđa kako će KOPB do 2030. godine biti treći vodeći uzrok smrti.

Unsplash

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i ove godine obilježava Svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava i Zakladom Hrvatska kuća disanja.

Poliklinika za bolesti dišnog sustava poziva 21. 22. i 23 studenog 2018. pušače i bivše pušače, građane Grada Zagreba, starije od 35 godina na Dane otvorenih vrata Poliklinike. U Poliklinici građani će moći obaviti besplatan preventivni pulmološki pregled od 10,00 – 17,00 sati. Pregled uključuje: RTG snimku pluća i srca, spirometriju, mjerenje kisika u perifernoj krvi i mjerenje ugljičnog monoksida (CO) u izdahnutom zraku. Očekujući veliki interes sugrađana u srijedu, 21. studenog 2018. Predviđa se obuhvat oko 300 ispitanika tijekom navedena tri dana. Ukoliko bude veći interes naknadno će se odrediti dodatni termin.

Zaklada Hrvatska kuća disanja provest će javnozdravstvenu akciju „Otkrij rano“ za građane na Trgu Petra Preradovića 21. studenog 2018. godine od 10,00 – 13,00 sati.

Javnozdravstvenom akcijom se želi podići razina svijesti o važnosti ranog otkrivanja kronične opstruktivne bolesti  (KOPB), te će tom prigodom zdravstveni djelatnici Klinike za plućne bolesti Jordanovac besplatno  obavljati test ispitivanja plućne funkcije – spirometriju, uz mjerenje ugljičnog monoksida u izdahnutom zraku (CO), a bit će omogućeno i besplatno savjetovanje ljekarnika.

Suradnici javnozdravstvene akcije Zaklade „Otkrij rano“ su uz Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, Gradska ljekarna Zagreb, Hrvatsko torakalno društvo, Udruga Jedra, Udruga Inspiro i Udruga Plava krila.


 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close