VijestiScena

Dnevnici Alberta Einsteina šokirali javnost: Rasistički stavovi slavnog znanstvenika

Privatni dnevnici Alberta Einsteina, nastali tijekom njegovih putovanja Azijom u 20-im godinama, otkrivaju kako je slavni znanstvenik imao prilično rasističke stavove prema ljudima koje je sreo na svojim putovanjima, naročito Kinezima, piše Dnevnik.hr


Einstein, koji je rasizam jednom opisao kao bolest bijelih ljudi, tijekom boravka u Kini ljude opisuje kako “prljave i tupe, piše Guardian.

Primjećuje kako “Kinezi ne sjede na klupama dok jedu poput Europljana, već čuče kao Europljani dok se “olakšavaju u šumi'”.

Čak su i djeca malodušna i izgledaju tupo. Bila bi šteta kad bi Kinezi zamijenili sve druge rase. Čak i oni koji su prisiljeni raditi kao konji ne odaju dojam svjesne patnje. Jedinstvena nacija koja nalikuje na stado, često su sličniji automatima nego ljudima”, navodi se u dnevnicima.

Nisu ga se posebno dojmile ni Kineskinje.

Primijetio sam kako je malo razlika između muškaraca i žena. Ne razumijem kakvu to fatalnu privlačnost imaju Kineskinje da očaraju tamošnje muškarce do te mjere da se ne mogu braniti protiv teškog blagoslova potomstva”, čudio se Einstein.

Pod imenom “Putni dnevnici Alberta Einsteina: Daleki istok, Palestina i Španjolska, 1922-1923”, dnevnike je objavio Princeton University Press.

Pročitajte više na Dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Dnevnik.hr | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close