VijestiScena

Djeca uz pomoć glazbe prije progovore

Iako su do sada provedena brojna istraživanja koja su dokazala kako glazba pozitivno utječe na djecu u razvoju, znanstvenici s Instituta za učenje i znanost mozga sveučilišta u Washingtonu proveli su prvu studiju na maloj djeci, u dobi od devet mjeseci.


Glavna autorica istraživanja, Christina Zhao, potvrdila je da izloženost glazbenim ritmovima u ranim godinama života poboljšava sposobnost prepoznavanja ritmičnih uzoraka u govoru.

Kroz igru s glazbenim ritmovima, utvrđeno je da djeca pomoću glazbe prije progovore, odnosno da glazba ima pozitivan učinak na kognitivni razvoj. Znanstvenici su također istaknuli da jezik poput glazbe posjeduje snažne ritmičke uzorke.

Suautorica studije, Patricia Kuhl nakon provedenog istraživanja je nadodala kako je riječ o važnoj kognitivnoj sposobnosti te da njezino poboljšavanje u ranoj dobi ima dugoročne efekte na učenje.

Eksperiment je trajao mjesec dana, a 39-ero djece bilo je 12 puta izloženo igrama u trajanju od 15 minuta zajedno sa svojim roditeljima, koji su u grupama sjedili s djecom i vodili ih kroz ove aktivnosti.

Točnije, 20-ero djece bilo je dodijeljeno glazbenim grupama, i eksperimentu kroz dječje pjesmice, dok su roditelji udarali trotaktni ritam. Paralelno s njima, 19-ero preostale djece iste životne dobi igralo se s autićima, kockama i s drugim igračkama koje su zahtijevale koordinirane pokrete bez muzike.

“Ključna razlika između grupa bila je ta jesu li se djeca pomicala kako bi naučila glazbeni ritam” istaknula je Zhao.

Tjedan dana kasnije obitelji su se vratile s djecom u laboratorij, nakon čega je kroz analizu njihovog auditivnog i prefrontalnog korteksa ustvrđeno da su kod djece iz glazbene grupe jače moždane reakcije na promjenu ritma nego što je to slučaj kod druge grupe.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: muzika.24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close