VijestiZdravlje

Djeca imaju sličan broj romantičnih partnera kao majke?

Djeca će imati podjednak broj romantičnih partnera tijekom života kao što ih je imala i njihova majka, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu PLoSONE, a prenosi 24sata.


Ta tvrdnja je rezultat proučavanja podataka više od 7000 majki i njihove biološke djece u SAD-u iz Nacionalnog longitudinalnog istraživanja mladih 1979. i Nacionalnog longitudinalnog istraživanja male djece i mladeži. Pratili su ih u periodu od najmanje 24 godine.

Istraživanje je sadržavalo pitanja o partnerima, uključujući one s kojima su živjeli, one s kojima nisu, o vezama koje su završile brakom i onima koje su završile razvodom. Otkrili smo da je broj brakova i broj partnera u slučaju majki bio sličan brojkama partnera i veza njihove djece, kazala je Claire Kamp Dush, izvanredna profesorica humanističkih znanosti na Sveučilištu Ohio, koja je predvodila tim istraživača.

Kaže kako podjednak broj partnera majke i djeteta nema veze sa statusom u društvu već vjerojatno sa time da majke prenose vještine vezane za romantične odnose na djecu, uče ih interakciji sa svima, pa tako i budućim partnerima.

Ova profesorica već godinama proučava bračne trendove i poveznice. Kaže kako nam naši roditelji pružaju nacrt kako biti socijalno ljudsko biće. Odrasli uz koje odrastamo nam pokazuju svojim primjerom kako pokazivati ljubav, kako se prepirati, kako se ispričati, predstaviti, kakva je naša interakcija sa starijim ljudima, sa različitim spolom, susjedima, prijateljima… To sve pak utječe na to kakvi smo u romantičnim vezama i kakvi tipovi partnera nas privlače

Dodala je kako su se neke stvari promijenile u odnosu na prošla vremena i da su naša očekivanja od partnera porasla na smiješno visoke standarde. Ipak, naglašava da su osnovni elementi odabira partnera ostali isti.

Da je majčin utjecaj na dijete snažan smatra i Shirani M. Pathak, licencirana psihoterapeutkinja i osnivačica Centra za duševne odnose.

Djeca uče promatranjem. Svaki put kada mi novi klijent s bračnim problemima ulazi u kliniku, odmah u početku pokušavam saznati kako je njegova obitelj bila povezana dok je bio dijete. Svaka osoba ponavlja ono što zna, sve iz djetinjstva. Svi mi pokušavamo stvoriti jednako iskustvo jer nam je to poznato. Zato ćemo vjerojatno završiti u istim odnosima, objasnila je.

Donosi 24sataČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close