VijestiTech

Dizajniran je prototip Tricordera, legendarnog uređaja iz Star Treka

Pred par je godina neprofitna organizacija X-Prize Foundation pokrenula natječaj u kojemu je zadatak bio osmisliti multifunkcionalni medicinski uređaj iz Star Treka, Tricorder, piše srednja.hr


Stvaran Tricorder, morao je biti neinvazivan uređaj kojim se upravlja ručno, a može dijagnosticirati barem 13 zdravstvenih stanja: 12 bolesti i izostanak bolesti. Vrijeme dijagnoze moralo je biti od 90 minuta do 24 sata, i to bez dodatne pomoći ili savjetovanja s medicinskim profesionalcima. Uređaj je također morao imati konstantan nadzor nad pet vitalnih funkcija poput rada srca i disanja.

Na natječaj se ukupno prijavilo 312 timova iz 38 različitih zemalja, a 2012. je deset najboljih ušlo u uži krug. I točno 210 godina prije nego je film predvidio (u filmu se prvi put pojavio 2230-ih), svijet je dobio prvi pravi Tricorder.

Dizajnirala su ga i osmislila braća Basil i George Hariss, a svoj uređaj temeljen na umjetnoj inteligenciji nazvali su DxtER. Njihov uređaj u sebi ima ugrađen personalizirani uređaj Al, koji uz pomoć senzora sakuplja informacije o stanju pacijenta, a potom ih uspoređuje s enciklopedijom medicinskih informacija nastalom na temelju kliničkih baza podataka.

Više na srednja.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close