TurizamIzdvojeno

Direktor NP Una: “Migranti ostavljaju enormne količine otpada, imamo negativan imidž na turističkim tržištima”

MIGRANTSKA KRIZA I TURIZAM

O turizmu u Bihaću za Vijesti u 7 govorio je Amarildo Mulić, direktor JP Nacionalni park “Una”, prenosi hayat.ba.


Migrantska kriza traje skoro četiri godine na području Bihaća, i možemo slobodno reći da je ona iscrpljujuća za sve, kako za migrante, tako i za cjelokupno područje, kaže Mulić.

“Nemamo egzaktne pokazatelje koliko je migrantska kriza utjecala na smanjenje broja posjeta. Međutim, zasigurno negativno utječe. Prvenstveno na kvaliteti cjelokupne destinacije. Mi imamo područja, odnosno migrantske rute koje idu točno kroz područje Nacionalnog parka “Una” i migranti u tim svojim rutama ostavljaju enormne količine otpada“, kaže Mulić te dodaje da oni kroz svoju djelatnost pokušavaju sanirati to.

“Imamo veći problem, a to je stvaranje negativnog imidža na turističkim tržištima, kako u BiH, tako u regiji i svijetu. Mi smo u proteklim godinama imali upite o sigurnosti, može li se doći i je li sigurno. Isto tako naši hotelijeri imali su dosta otkazivanja rezervacija.”

Mulić dodaje da je pandemija dodatno oslabila turizam, ne samo kod njih nego u cijelom svijetu. Uslužni sektor je najviše pogođen pandemijom.

“Mi smo prošlu godinu krenuli izuzetno dobro. U siječnju i veljači smo imali povećan interes za 400 posto. Dolaskom pandemije blokirana su sva svjetska tržišta. Okrenuli smo se kriznom upravljanju gdje smo smanjili programske aktivnosti. Okrenuli smo se promociji ka domaćem tržištu i uz pomoć određenih organizacija radili smo na promociji ovog dijela BiH. Možemo reći da je ovo ljeto bilo izuzetno interesantno i za građane BiH gdje smo imali povećanje broja BH gostiju za 25 posto u odnosu na prethodne godine”, rekao je Mulić.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Nacionalni park Una

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close