VijestiTurizam

DIREKTOR HTZ-A STANIČIĆ ZA THE PLITVICE TIMES: Slijedi veliko otkrivanje Like koja turistički raste i može još puno više

Plitvičko područje i cijela Lika iznimno su važni za hrvatski turizam, a u tom području leži i veliki potencijali za razvoj nove ponude na temeljima autentičnosti, autohtonosti i održivosti, što i turisti sve više danas traže, a i što je velikim dijelom i cilj održivog razvoja turizma. Iako ponude još nema dovoljno, pogotovo smještaja, u idućim godinama može se očekivati veliko otkrivanje Like kao destinacije aktivnog i ostalih vrsta odmora, što će sigurno ‘pogurati’ i nove investicije privatnog sektora, od kojih se neke završavaju i ove godine.


Također, sve će pratiti i sve aktivnija promocija Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i sustava turističkih zajednica s tog području, uključujući i Turističku zajednicu Ličko-senjske županije na domaćem, a pogotovo na stranim tržištima. S te strane, Liku i plitvičko područje niz godina već promoviraju kao idealne destinacije za posjet, s time da će ove godine posebni naglasak biti na promociji manje poznatih i posjećenih lokaliteta unutar Županije.

Foto: The Plitvice Times

Pogled na Liku i plitvičko područje za The Plitvice Times iznosi direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić, iznoseći ujedno i planove promocije i očekivanja za to područje u ovoj godini.

Kako HTZ gleda na destinaciju Lika i povezano plitvičko područje? Koliko je to područje važno za hrvatski turizam?

Kako je riječ o području na kojem se nalazi najistaknutiji i najposjećeniji među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, odnosno kako je riječ o prirodnoj vrijednosti uvrštenoj u Popis svjetske baštine, ne moramo govoriti o važnosti samo za hrvatski turizam nego i gotovo nemjerljivoj iznimno velikoj važnosti za Hrvatsku. Ove godine intenzivno se radi na razvoju kontinentalnog turizma, kontinentalnih područja i općenito unutrašnjosti Hrvatske, te je s te strane i u Programu rada HTZ-a za 2019. niz aktivnosti koje se odnose na promociju i razvoj turističkog proizvoda u kontinentalnom dijelu Hrvatske, pa tako i za Liku. Smatramo da u tom području, s obzirom na razinu turističkog prometa koji se trenutno ostvaruje, postoji potencijal za puno veći rast. S obzirom da turizam ima multiplikativni efekt, njegov razvoj je i prigoda za rast i razvoj brojnih drugih gospodarskih grana i subjekata na tom području. U svemu nam je svima cilj očuvati iznimno popularan Nacionalni park Plitvička jezera kao zaštićeni prirodni lokalitet i su drugu nedirnutu i iznimnu prirodu, a turizam razvijati isključivo po modelu održivog razvoja.

Što HTZ i sustav turističkih zajednica u suradnji i s drugim dionicima s tog područja planiraju u promociji za to područje ove godine?

Ovu turističku godinu gledamo kao na još jednu priliku za promocijom Ličko-senjske županije kao idealne destinacije za posjet, i to ne samo stanice na putu prema moru, već kao odabir za višednevni odmor. Stoga se u 2019., u suradnji sa Turističkom zajednicom Ličko-senjske županije intenzivno fokusiramo na promociju manje poznatih i posjećenih lokaliteta unutar županije, koji na krilima uspjeha top destinacija poput Novalje i Plitvice, zaista mogu i moraju postati prepoznatljivije stranim i domaćim gostima. Pritom su elementi planirane zajedničke promocije od aktivnog turizma, koji posljednjih godina na ovom području dobiva snažan zamah, do sve prepoznatljivije gastronomije i naravno jedinstvenih prirodnih ljepota.

Također, nastavit ćemo intenzivno to područje i uvrštavati u sve promotivne kampanje HTZ-a na emitivnim (stranim) tržištima. U smislu brendiranja te marketinških i promotivnih aktivnosti, prošle smo godine primjerice kroz Klaster Slavonija podržali niz projekata, poznata je i naša velika podrška Dalmatinskoj Zagori, gdje smo imali odličan primjer udruživanja turističkih zajednica na području Imotske krajine. Sličan projekt imamo i za Gorski Kotar u ovoj godini, a planiramo i određene aktivnosti za Hrvatsko Zagorje i Međimurje. A sve jer u kontinentalnom dijelu Hrvatske, pa i u Lici, doista imamo velike potencijale za razvoj različitih selektivnih i sve traženijih oblika turizma na temeljima autentičnosti i autohtonosti, što im upravo taj dio Hrvatske itekako može ponuditi.

Foto: The Plitvice Times

Postoje li neki možda posebni projekti promocije za taj kraj?

Lika i plitvičko područje nezaobilazan su vizualni dio u gotovo svim oglašivačkim kampanjama koje provodimo na inozemnim tržištima. Primjerice, u prošlogodišnjoj proljetnoj kampanji koju smo oglašavali na 15 emitivnih tržišta Plitvice su bile uključene u posebnu komunikaciju turističkog proizvoda cikloturizam i to u kontekstu jedne od najatraktivnijih biciklističkih ruta koje imamo u Hrvatskoj. Isto tako, čitavom nizu inozemnih novinara, svjetskih blogera, influensera i agenata organiziramo putovanja u Ličko-senjsku županiju odnosno nezaobilazne Plitvice i plitvičko područje. Ovisno o sezoni i pripremljenom programu, koji najčešće organiziramo u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, NP Plitvička jezera i županijskom Turističkom zajednicom, većina njih ne očekuje toliko bogatu ponudu toga kraja i lijepo je vidjeti potom njihovo iznenađenje i oduševljenje. Ono na što posebno pazimo pri izradi itinerera je prikazati destinaciju koja nudi puno više od jednodnevnog obilaska nacionalnog parka. Rezultat kreativno sastavljenih programa su i jedne zaruke, ako se sjećate, bloger iz Dubaija Vivek Kukreti odlučio je zaprositi svoju djevojku Nishu upravo u NP Plitvička jezera, zaštićenom biseru hrvatskog turizma.

Kakvi su statistički podaci o broju dolazaka i noćenja turista na tom području, te bilježite li možda na nekom tržištu neko posebno zanimanje za taj kraj, ako da s kojih?

U 2018. Ličko-senjska županija ukupno je zabilježila oko 813 tisuća dolazaka turista i nešto više od 3,3 milijuna njihovih noćenja, od čega je nešto više od polovice dolazaka i gotovo petina noćenja ostvarena u kontinentalnom dijelu županije. To je za sada još u najvećoj mjeri rezultat turističkog prometa kojeg bilježi područje Nacionalnog parka Plitvičkih jezera i okolice, ali to se uz razvoj ponude sigurno može mijenjati i još na bolje. Promatrajući po tržištima, najveće zanimanje se bilježi s ključnih emitivnih tržišta Njemačke, Italije i Francuske te dalekih destinacija SAD-a, Kine, Južne Koreje i Japana. Tu su nam posebno zanimljivi gosti sa dalekih destinacija, jer znamo da oni putuju u pred i posezoni u turama, i iznimno cijene čistu i netaknutu prirodu, povijesne i kulturne znamenitosti te gastronomiju.

Za veću posjećenost tog kraja potrebno je, po vašem mišljenju, što? Više programa, tura, smještaja i druge ponude, više angažiranih ljudi koji žele živjeti i turistički raditi u tom području ili i drugo?

Siguran sam da bi kombinacija svega navedenog doprinijela još većoj posjećenosti toga kraja, posebice u pred i posezoni. Atrakcije, sportska događanja, manifestacije, festivali, kvalitetni smještajni kapaciteti, organizirane ture, sve to predstavlja motiv dolaska turista u destinaciju. Lika i plitvičko područje je u tom smislu raslo i još raste, sve je više ponude i kapaciteta, ali i bolje kvalitete, i vjerujem da će se takav rast i dalje nastaviti. Puno se ulagalo i ulaže u smještajni dio, ali i u dodatne, pa i ekskluzivne i luksuzne sadržaje koji destinaciju čine atraktivnijom, što je rezultiralo i rastom turističkog prometa.

Foto: LIKACLUB, Josip Durdov

Ima li i kako funkcionira na tom prostoru destinacijski menadžment, koliko je to važno za održiv razvoj turizma?

Turistička zajednica Ličko-senjske županije na kvalitetan način provodi aktivnosti iz svog djelokruga rada te promovira turističku ponudu županije u zemlji i inozemstvu u suradnji s HTZ-om. Radi se na obogaćivanju ukupne turističke ponude, posebno selektivnih oblika turizma. Kao primjer istaknuo bih projekt brendiranja obiteljskog smještaja u Ličko-senjskoj županiji kojeg županijska turistička zajednica provodi pod sloganom “Blue and green homestay” u okviru kojeg se posebno brendira smještaj koji je bike, hike i moto-bike friendly. Također, nedavno su izradili i novi promotivni film kojim se promovira turistička ponuda županije, svi njeni turistički proizvodi, kulturna i prirodna baština, a poseban naglasak je na iznimno raznolikoj i bogatoj gastronomiji toga područja.

Upravljanje turizmom u destinaciji najzornije se može objasniti na primjeru lanjske organizacije manifestacije ili prvog Festival hodanja u Ličko-senjskoj županiji, u okviru kojeg je Turistička zajednica županije kao organizator objedinila sve subjekte i službe potrebne za realizaciju tog događanja na vertikalnoj i horizontalnoj razini te realizacijom takvog eventa pokazala trajnu usmjerenost u razvoju aktivnog turizma na svom području.
Usporedo s tim, županijska Turistička zajednica aktivna je i u svim projektima koje provodi Glavni ured HTZ-a te sudjeluje u udruženom oglašavanju, kandidiranju projekata na potpore HTZ-a, suizlaganju na sajmovima, i drugo. Aktivno sudjeluje i u europskom projektu EDEN koji promoviraju turistički manje razvijena područja i traga za najboljima u Europi, i provodi brojne druge aktivnosti za unapređenje i promocije turističke ponude županije.

Donosi The Plitvice Times.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Hrvatska turistička zajednica, PIXSELL Goran Stanzl (naslovna fotografija s dozvolom HTZ-a za The Plitvice Times)

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close