EuropaIzdvojeno

Dio vodoopskrbnog sustava Lička Jasenica – Rakovica – NP Plitvička jezera prolazi i kroz vojni poligon u Slunju

POTPISAN SPORAZUM

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu, 28. srpnja 2021. godine u Hrvatskim vodama potpisao je Sporazum o međusobnim pravima i obvezama u provedbi izrade projektne dokumentacije za građenje dobavnog vodoopskrbnog sustava “Lička Jasenica – Rakovica – NP Plitvička jezera”.


Potpisivanju Sporazuma, uz ministra Banožića, nazočili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer, ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, načelnici općina, javni isporučitelji vodnih usluga i drugi.

Sporazum je potpisan između Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda, Karlovačke županije, Ličko-senjske županije, općina Rakovica i Saborsko, Nacionalnog parka Plitvička jezera te javnih isporučitelja vodnih usluga. Naime, cilj ovog Sporazuma su aktivnosti vezane za izradu studijske i projektne dokumentacije te svi poslovi vezani uz pripremu i realizaciju. Procijenjena vrijednost projektne dokumentacije za ovaj projekt iznosi 10 milijuna kuna.

Ministar Banožić je čestitao svim sudionicima, potpisnicima Sporazuma podsjetivši kako Hrvatska vojska kao ustavnu zadaću, između ostalih, ima i potporu civilnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave. “Ovim Sporazumom stvaraju se uvjeti koji će biti korisni za lokalnu zajednicu kroz razvoj infrastrukture. Jedan dio vodoopskrbnog sustava prolazi kroz vojni poligon Eugen Kvaternik kod Slunja, na kojem se redovito održavaju vojne vježbe kroz koje se Hrvatska vojska razvija, kako bi bila bolja i spremnija u pružanju potpore građanima”, poručio je ministar Banožić.

Ministar Ćorić je zahvalio na razumijevanju koje je Ministarstvo obrane iskazalo za realizaciju ovog projekta, koji je ključan za razvoj ovog kraja. “Naime, općinama na području Plitvičkih jezera ovaj projekt je već desetljećima najvažniji za njihove žitelje, za kvalitetu života i za razvoj gospodarstva”, rekao je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda istaknuo je kako je ovo veliki trenutak za održivi razvoj Plitvičkih jezera. Zahvalio je svima na potpori, kao i Ministarstvu obrane i ministru Banožiću s obzirom da vodoopskrbni sustav prolazi područjem vojnog poligona.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić te ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević također su čestitali svim sudionicima Sporazuma te izrazili zadovoljstvo jer će se riješiti problem vodoopskrbe Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Podsjetimo kako Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska imaju kontinuirano dobru suradnju s lokalnom zajednicom i u mjestima gdje su razmještene postrojbe Hrvatske vojske i u drugim mjestima gdje pružaju potporu lokalnoj zajednici i stanovništvu. Tako je planirano da navedeni vodoopskrbni sustav jednim dijelom prolazi kroz vojni poligon “Eugen Kvaternik” na Slunju na kojem su razmještene postrojbe Hrvatske vojske i na kojem se svakodnevno provodi obuka i vježbe pripadnika HV-a.

Prema ovom Sporazumu Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska pružit će svu potrebnu logističku i organizacijsku pomoć na području vojnog poligona tijekom realizacije ovog projekta.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close