Turizam

Diljem svijeta nalazi se pedesetak država koje “ne postoje”

U vrijeme kad su popularna putovanja na neobične destinacije, malo toga nas može iznenaditi. Ljudi tako odlaze u Sjevernu Koreju, Butan i male afričke države bez dubljih promišljanja. No posjet zemlji koja ne postoji nešto je što će mnoge zaintrigirati.


Pritom ne pričamo o Ozu ili Narniji, nego stvarnim mjestima na zemaljskoj kugli. A ima ih najmanje 50.

“Svi znaju kako izgleda politička karta svijeta. No ono što ona ne prikazuje je mnoštvo naroda koji žele samostalnost, a koje često previdimo”, objašnjava Nick Middleton, putopisac i profesor geografije s Oxforda.

Middleton je upravo zato na jednom mjestu sakupio sve te nepriznate nacije u knjizi “An Atlas of Countries That Don’t Exist: A Compendium of Fifty Unrecognized and Largely Unnoticed States”, koja će vas odvesti na put oko najzaboravljenijih dijelova svijeta.

Svi su oni intrigantni na različite načine”, kaže Middleton. Neki su politički sporni, neki mikroskopski – poput Fovika u Šetlandskim otocima, dok se treći kriju na otvorenom – poput Grendlanda.

Ono što je sigurno jest da je riječ o sjajnim turističkim destinacijama, pa evo nekoliko najzanimljivijih (s tim da vam za neke ne treba čak ni putovnica):

Christiania

Christiania je osnovana u središtu Kopenhagena 1971. godine, kao dio društvenog eksperimenta u kojem su sudjelovali danski hipiji koji su napravili skvot unutar vojnih baraka.

Proglasili su 0.34 kvadratna kilometra slobodnim gradom – Christianijom, te su ondašnji stanovnici mogli neometano uživati u teškim drogama. Godinu dana kasnije, danski ministar obrane im je dopustio da ondje nastave živjeti ako budu plaćali režije.

Izgradili su škole, kuće i unutar Christianije funkcionira nekoliko poslova, no 850 građana koji ondje borave nalazi se pred velikom moralnom dilemom. Do 2018. godine moraju naime danskoj vladi platiti zemljište ili će biti izbačeni.

U međuvremenu, primaju oko milijun posjetitelja godišnje, koji mogu tek tako ušetati u njihovu zemlju.

Pročitajte više na express.hr


Foto: Wikimedia CommonsČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close