LifestyleScena

Digitalizirane karte iz 18. stoljeća: LICCA, KERBAVIEN, OTTOCHANER…

Ličko-senjska županija diči se s dugom poviješću, a nove digitalizirane detaljne karte zagolicale su maštu ali i nazive pojedinih dijelova županije.

Karlstadter Generalat prikazuje regiju koja jednim dijelom prikazuje županiju u periodu 1774.-1775. Tada su Lika i Gacka pripadale Karlovačkom generalatu, kao i Krbava. Ottochaner, Licca i Kerbavien samo su neki od naziva koji se koriste.

Prechko, Luchko Szello, Kralievecz, nazivi su naselja obilježeni na vojnim kartama Habsburgovaca iz razdoblja od 1763. do 1787. Te detaljne karte, sada su digitalizirane, a na njima su označena mjesta i koja i danas nose iste nazive, pa možete prepoznati zagrebačke kvartove Jarun, Remetinec, Buzin…

Na kartama je označen veći dio Hrvatske, nedostaju dijelovi Istre i Primorja te Dalmacija južno od Nina. Podijeljena je na nekoliko dijelova – Hrvatsku, Slavoniju, slavonsku vojnu granicu, banijsku vojnu granicu, karlovački generalat i varaždinski generalat.

Prva je mapirana banijska granica u razdoblju od 1773. do 1775., a posljednju su zabilježili Slavoniju od 1781. do 1783., piše Croexpress.eu.

Detaljnu digitalu kartu pogledajte ovdje.

karta likaTekst: 24sata

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close