Zdravlje

Devet trikova uz koje ćete se riješiti napornih osoba

Sjećate li se kad vas je na onom nekom tulumu zagnjavio treći rođak susjeda s monologom o ritualima parenja zlatne ribice? Ili kad je na poslu vaš kolega držao predavanje o razlici između štambilja, žiga i pečata? Koliko puta su vas ulovili u razgovor o temi koja vas uopće ne zanima?


Više nikad. 24sata.hr donosi par jednostavnih načina kako izbjeći neželjenu komunikaciju.

1. Dosadan razgovor na tulumu

U ovakvim situacijama pristojno je poslušati osobu 7 do 8 minuta, nakon toga tražite izlaz van, objasnila je Letitia Baldrige, savjetnica bivše Prve dame Jacqueline Kennedy i autorica knjige Taste: Acquiring What Money Can’t Buy.

Dobra je ideja reći da idete obaviti telefonski poziv ili po piće na šank. Bitno je da to što ste rekli i napravite, inače će biti preočito da ste se samo “izvukli iz društva te osobe”. Ili predstavite tu vama dosadnu osobu nekome drugome i polako se odmaknete.

2. Poziv telefonske prodaje

Tu nema puno razmišljanja. Kod ovakvih poziva sve što osoba kaže je skriptirano, a na većinu odgovora koje biste dali da prekinete razgovor, oni već imaju skriptirani odgovor. Najbolje je odmah u početku pozivatelju reći da niste zainteresirani i ne dopustiti im da vas uvuku u daljnja objašnjavanja.

3. Ne znate odgovor na pitanje

U nekim situacijama, kao što je razgovor za posao, nije poželjno odgovoriti na neko pitanje s ne znam. U takvim situacijama, savjetuje Sue Shellenbarger, kolumnistica koja se bavi poslovnim savjetima za Wall Street Journal, je dobro izvući se s odgovorom kao na primjer: “To je izvrsno pitanje. Razmislit ću o tome i javiti Vam.” Bitno je da to stvarno napravite, inače gubite kredibilitet.

Druga opcija, koju je često koristio pokojni Ted Kennedy, je potvrditi pitanje, postaviti svoje i odgovoriti na njega, kao na primjer: “To je jako dobro pitanje. Ali još bolje je… A na to je odgovor…”.

4. Svađa s boljom polovicom

Kad ste u uznemirenom emotivnom stanju, teško je pristupiti dijelu mozga koji je odgovoran za logično razmišljanje, a inteligencija pada za čak 15 bodova. U tim situacijama skoro uvijek kažemo nešto što kasnije želimo povući”, objašnjava David Rasenburg, terapeut Obiteljskog instituta na Sveučilištu Northwestern.

Kod svađe je nabolje “smiriti loptu” na način da okrenete svađu na nešto što vaš partner neće shvatiti osobno. Ovako ćete smiriti situaciju i dati si vremena da razmislite o pravim razlozima svađe.

5. Vječni ponavljač iste priče

Ovakvi tipovi se skoro uvijek pojavljuju na obiteljskim okupljanju, kod nekoga je to djed koji već 150 put priča o trenutku kad je upoznao vašu baku, ili je to ujak koji već po tko zna koji put priča o prvom putu kad je pobijedio na kvartovskom natjecanju u malom nogometu.

U prvom slučaju, s djedom, možda je u pitanju već lagano gubljenje pamćenja pa stvarno vjeruje da vam to priča prvi put. U ovakvoj situaciji ih je okrutno prekinuti pa je bolje pričekati pravi trenutak kad bi mogli nezamjetno promijeniti temu. U drugoj situaciji, možete iskoristiti odgovor kao na primjer: “Sjećam se da si pričao tu priču na prošlom ručku. Svi smo u nevjerici slušali.” Ujak će biti zadovoljan rezultatom svoje priče, a vi ćete jednostavno ugasiti ideju o ponovnom prepričavanju.

Više na 24sata.hr


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close