Lifestyle

Deset mitova o svemiru “koji ne drže vodu”

HOLIVUDSKI filmovi krivci su za niz mitova u koje vjerujemo, no činjenice su nešto drugo. Donosimo deset razloga zašto ne biste trebali vjerovati u sve što vidite na ekranu.

1. U svemiru ćete eksplodirati

Kao i većinu mitova koje ćemo navesti, i ovaj je kreirala filmska industrija. Filmaši se baš i ne zamaraju s činjenicama, već se pozivaju na umjetničku slobodu i scenu učiniti zanimljivijom. Iz filmova smo naučili da je sekunda u kojoj čovjek završi u svemiru bez zaštitnog odijela uglavnom posljednja sekunda njegovog života, jer će eksplodirati i pretvoriti se u mlaz krvi.

Činjenica je da će vas boravak u svemiru ubiti, ali ne iste sekunde i ne na tako brutalan način. Čovjek može u svemiru izdržati pola minute bez trajnih posljedice. Neće biti ugodno doduše, ali neće biti ni fatalno. Fatalan je pak nedostatak kisika.

Samo se jedan redatelj držao činjenica u svom filmu, Stanley Kubrick u 2001: Odiseji u svemiru iz 1968.

2. Venera i Zemlja su identične

Iako se Veneru često naziva blizankom Zemlje, to ne znači da su jednake. Ta ideja potječe iz vremena kad nismo znali kakva je površina tog planeta nevjerojatno guste atmosfere, ali kad smo poslali svemirsko vozilo otkrili smo koliko je površina tog planeta zapravo ubojita.

3. Sunce je vatrena kugla

Sunce zapravo sja, a ne žari. Iako se to ne čini velikom razlikom, vrućina koju Sunce isijava posljedica je nuklearne reakcije, a ne kemijske poput vatre.

4. Sunce je žuto

Još jedan mit o Suncu. Ako zamolite bilo koga da nacrta Sunce, prvo što će učiniti jest posegnuti za žutom bojom. Kako bismo to i dokazali, izaći ćemo, pogledati u Sunce i zaključiti da je definitivno žuto.

No nije. Žutu boju daje mu naša atmosfera. Vidjeli ste žuto Sunce na snimkama iz Svemira? Astronomi često promijene pravu boju Sunca kako bi ga se lakše prepoznalo na snimkama. Prava boja Sunca je bijela, što će vam potvrditi svaki astronaut koji ga je vidio.

Ipak nije potrebno vidjeti sunce kako bismo odredili koje je boje, dovoljno je pogledati temperaturu. Hladno počinje sa smeđom do tamnocrvenom bojom i mijenja se s povećanjem temperature. Na suprotnom kraju spektra je plava boja, a u sredini spektra nalazi se Sunce s temperaturom od 6000 Kelvina, što ga čini bijelim.

 

5. Zemlja je ljeti bliže Suncu

Iako se ovo na prvi pogled čini logičnim, jer je na našem planetu najtoplije Ljeti, ova ideja je posljedica nerazumijevanja što zapravo dovodi do godišnjih doba. To nije blizina Sunca, već naginjanje osi našeg planeta. Naime, ona je nagnuta na jednu stranu, a kad je nagnuta prema Suncu na toj je polutki ljeto. Kad nije, zima je.

Ipak mit nije ideja da se naš planet približava i udaljava od Sunca. Naš planet je eliptičan poput većine planeta. Udaljenost između Zemlje i Sunca iznosi 150 milijuna kilometara, no pri perihelu, odnosno točki u kojoj je Zemlja najbliža Suncu, udaljenost iznosi 147 milijuna kilometara, dok u najdaljoj točki, afelu, iznosi 152 milijuna kilometara. Dakle, udaljenost Zemlje od Sunca mijenja se za pet milijuna kilometara.

6. Postoji mračna strana Mjeseca

Ideja da Zemljin satelit ima stranu koja je stalno u mraku je pogrešna. Iako je uvijek ista strana Mjeseca okrenuta prema Zemlji, prema Suncu nije pa sve strane Mjeseca upijaju Sunčevu svjetlost u različitim trenutcima.

7. Zvuk u svemiru

Filmovi rijetko vjerno dočaraju zvuk u svemiru. Vjerojatno ako potrošite milijune na snimanje eksplozije ili brutalne smrti u svemiru, želite da je publika čuje, no činjenica je da svemir nema atmosferu u kojoj bi zvuk mogao putovati. Ponovno, samo je Kubrick to točno prikazao. To ipak ne znači da nema zvuka u svemiru uopće, ima ga svuda gdje ima atmosfere.

8. Ne možete putovati kroz pojas asteroida

Ovo nam je svima poznato iz Ratova zvijezda. Han Solo dokazao se kao vrhunski pilot kad je Millenium Falconom prošao kroz smrtonosni pojas asteroida, iako su šanse za to bile ravne nuli. Ono što u filmu ne možemo vidjeti jest da to može napraviti svatko sa svemirskom letjelicom.

Boljka svih filmova je točno prikazivanje veličine raznih tijela u svemiru. Kad prikazali pravu veličinu stvari, sve bi se svelo na veliku prazninu s par točkica. Čak i ako se u pojasu asteroida nalaze milijuni tijela, morali biste biti pravi pehist da pogodite neko od njih. Nije nemoguće, ali šanse su astronomski male.

9. Kineski zid možete vidjeti iz Svemira

Ovo je više puta demantiran mit, pa je čudno da mnogi još vjeruju u njega.

10. Čak četvrtina američkog proračuna ide NASA-i

Iako su Sjedinjene Američke Države najviše uložile u istraživanje svemira, njihovi su se napori smanjili posljednjih godina jer je pala javna podrška. Ljudi su sve manje zainteresirani za istraživanje svemira.

Najveći problem s kojim se NASA susreće jest javna percepcija da “guta” previše novca, no riječ je o preuveličavanju stvarnog iznosa. Prosječni građanin SAD-a vjeruje da čak 25 posto proračuna završi u NASA-i, što u vrijeme ekonomske krize nije baš lako podnijeti. Teško je vjerovati da NASA zapravo dobiva tek 0,5 posto proračuna, a u svoja najbolja vremena 1960-ih zauzimala je 4,4 posto proračuna.


 

Foto: Pixabay
Tekst: Index

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close