Zdravlje

Dermatologinja potvrdila: Maske mladima pogoršaju probleme s kožom!

KONSTANTNO NOŠENJE

Zbog pandemije koronavirusa svi smo obavezni nositi masku, no ona izaziva druge probleme. U zimskom dijelu godine, primijećeno je sve više djece i mladih koji se javljaju dermatolozima zbog pogoršanja problema s kožom.


‘Počeo sam raditi u jednom trgovačkom centru na blagajni, gdje, naravno, cijelo vrijeme moram nositi zaštitnu masku. Već nakon tri dana osjetio sam prve probleme, koža me peče i svrbi, nije mi nimalo ugodno, a pojavile su se i akne. Uzalud je to što kad dođem kući ne nosim masku, pa nije bilo druge nego obratiti se liječniku”, rekao je student iz Osijeka za Glas Slavonije.

Osječka dermatologinja dr.sc. Ivana Ručević kazala je kako bilježi neuobičajeno velik broj mlađih pacijenata, već u dobi od 12 godina naviše.

Dolaze s problemima akni, odnosno iritacije kože i upale zbog neprestanoga nošenja maski. Akne u toj dobi “divljaju” i mi, dermatovenerolozi, trudimo se koliko god znamo da im ublažimo problem jer zaštitne se maske moraju nositi”, pojasnila je dr. Ručević.

Pojašnjava kako pri nošenju maske na licu dolazi do tzv. okluzije, odnosno koža ne može disati. Ti problemi jednako pogađaju oba spola.

”Zbog donje dobne granice pacijenata slobodno možemo reći i djevojčice i dječake, ovisno o tome kada ulaze u pubertet, no popriličan je i broj pacijenata u dobi od 30 i više godina koji imaju problematičnu kožu, što im dugotrajno nošenje zaštitne maske samo još pogorša ”, pojašnjava dr. Ručević.

Dermatologinja kaže kako je liječenje jako sporo, no liječnici su, dok traje obveza nošenja maski, nemoćni. Naime, koža mora disati, a pod zaštitnom maskom to nije moguće. Liječenjem se stanje donekle poboljša, no na određeni se način vrti ukrug.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close