Scena

DAVNE 1903. GODINE: Znate li gdje se nalazilo prvo kupalište u Lici?

Rijeka Novčica jedna je od tri rijeke na kojoj leži najveći lički grad. Dok je u prošlosti imala veliko značenje za stanovnike grada Gospića, danas je zanemarena i zaboravljena. Njena obala je prekrivena gustom vegetacijom i teško je zamisliti da su se na Novčici u prošlosti nalazila javna kupališta.


Prvo kupalište u Lici otvoreno je upravo na Novčici, u Kaniškoj ulici, 3. srpnja davne 1903. godine. Iz tog vremena ostao je sačuvan zapis o koji je u Facebook grupi “Gospić kroz prošlost” podijelio Tony Milinković.

Iz teksta je vidljivo da je kupalište otvorio Antić Vukelić, potaknut činjenicom da lička voda bogata mineralima liječi mnoge bolesti. Posjetitelji kupališta su mogli uživati u toploj i hladnoj kupelji i bogatoj ponudi hrane i pića, a djeca, seljaci i vojnici plaćali su samo pola cijene ulaznice.

Pročitajte u nastavku zapis o prvom ličkom kupalištu!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close