Lifestyle

Daruvarska pivovara: najstarija hrvatska pivovara

Daruvarska pivovara je najstarija hrvatska pivovara i jedina pivovara izvan Češke republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji što je čini jedinstvenom na ovim prostorima.


Mala povijest pivovare:

Zbog izrazito meke vode i klime pogodne za uzgoj pivarskog ječma i hmelja te činjenice da je u prošlosti Daruvar bio gospodarsko središte Zapadne Slavonije sa ljekovitim kupkama termalne vode, već 1840. godine na imanju grofa Jankovića osniva se pivovara i započinje proizvodnja piva. Kako se od svoga osnutka nalazi na istom mjestu.

 

U vrijeme osnutka, daruvarsko je područje bilo naseljeno češkim doseljenicima koji su svoje umijeće i tradiciju u gradnji pivovara i proizvodnji piva iskoristili za početak proizvodnje piva u Daruvaru. Zbog prirodno meke vode i češke tradicije, proizvedeno pivo od samog je početka autentičan predstavnik plzenskog tipa piva. To svijetlo pivo donjeg vrenja je upravo onaj tip piva koji prevladava na današnjem hrvatskom i svjetskom tržištu piva. Počeci proizvodnje piva bili su vezani za pokrivanje vlastitih potreba i potreba gospodarstva.

Staročeško_logo

Godine 1893. pivovara prelazi u vlasništvo daruvarskih građana Polaka, Crnera, Dobrovića i drugih, koji su preuredili pivovaru, te uz povećanje njezinog kapaciteta i proširili tržište. Godine 1925. pivovaru preuzima obitelj Gross te dodatno ulaže i proširuje pogone, što rezultira povećanjem proizvodnje. Proizvodnja se bazira na četiri vrste piva: svijetlo Imperijal, Gambrinus, Staročeško i crno Porter pivo. Pivo se osim za lokalno tržište prodavalo i na području Šibenika, Vukovara, Samobora, Slavonskog Broda, Dervente, Doboja, Jajca i drugim gradovima tadašnje kraljevine Jugoslavije. Tadašnji kapacitet iznosio je oko 10.000 hektolitara godišnje.

Pročitajte cijeli članak na gastro.24sata.hr


Foto: pivnica.net / everything.wikia.com

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close