GastroIzdvojeno

Danijel Tušak o zaštiti škripavca: Dobivanjem oznake zaštite posao nije gotov, on tek počinje

KOMENTAR NAKON ZAŠTITE LIČKOG ŠKRIPAVCA

Danas je  Lički škripavac“ dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 21. prosinca 2021. godine. Time je „Lički škripavac“ upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.


Povodom tog uspjeha, kontaktirali smo predsjednika LAG-a Lika Danijela Tušaka, kako bi provjerili prve reakcije nakon ovog velikog uspjeha za lički kraj.

Što ova zaštita znači za Lički škripavac i koliko je proces bio zahtjevan?

Lički škripavac od davnina je poznat po svom okusu, kvaliteti i specifičnoj škripavosti. Ova zaštita prilika je za uzlet proizvodnje, jačanje prepoznatljivost na cijelom tržištu EU te prilika proizvođačima za povećanje prihoda od prodaje budući da su proizvodi s oznakom u cijeloj EU prepoznati kao proizvodi s višom razinom kvalitete, a Lički škripavac je upravo to.

Proces zaštite bio je dosta kompleksan. Započeo je još krajem 2015. godine zajedničkom suradnjom LAG-a LIKA i Udruge malih sirara Ličko-senjske županije “LIČKI ŠKRIPAVAC” i obuhvaćao je formiranje radne skupine, prikupljanje sredstava za izradu Specifikacije i sami proces izrade, dokazivanje prepoznatljivosti Ličkog škripavca, a onda i dalje po fazama dopunjavanje potrebnog za zaštitu na nacionalnoj razini, prijelaznoj oznaci zaštite pa sve do današnje EU oznake. O kompleksnosti govori i to što je cijeli proces trajao gotovo 6 godina. U procesu se svakako moramo zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede, Gradu Gospiću i Karlovačkoj županiji na financiranju izrade Specifikacije te Ministarstvu poljoprivrede na stručnoj potpori u cijelom procesu.

Hoće li to doprinijeti povećanju prodaje i proizvodnje ove ukusne delicije? Na koji način?

Veliki korak je napravljen, a sada nastavljamo dalje u promociji sustava i uključivanju proizvođača i vjerujemo da će upravo to biti ključno za povećanje prodaje i proizvodnje. Dobivanjem oznake zaštite posao nije gotov, on tek počinje, a kvalitetni sustavi se grade korak po korak… Okruženi smo kvalitetnim proizvođačima i odličnom stručnom podrškom te vjerujemo da je put uspjeha zagarantiran.

Kako su lički sirari reagirali na ovu veliku vijest i koji su vam planovi u budućnosti nakon ovog?

Lički sirari su reagirali odlično na ovu vijest. Na kraju krajeva, većina njih je i sudjelovala u samom procesu zaštite Ličkog škripavca. Naravno, potrebno je tu još daljnjih edukacija i informacija kako bi što više njih koristilo ovu oznaku i uvidjelo sve dobrobiti koje ona nosi. U tom procesu podrška će biti i LAG LIKA i Udruga malih sirara Ličko-senjske županije “LIČKI ŠKRIPAVAC”, a vjerujemo da će potporu imati i od ostalih lokalnih i regionalnih institucija.

Tušak ističe kako je i  kod operativno u svih zahtjevnih šest godina glavnu ulogu odradila voditeljica LAG Lika, Ivana Starčević.

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close