ZnanostGrad ZagrebTech

Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla

Da nije bilo Nikole Tesle, vjerojatno ne bi postojao ni svijet kakvog ga danas znamo. Jedan od najvećih genijalaca ikad umro je na današnji dan prije 74 godine u 87. godini života.


Rođen u Hrvatskoj, ali je gotovo čitav život proveo u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Imao je više od 700 izuma među kojima su izmjenična struja, daljinsko upravljanje, radar, korištenje X zraka, laser… Njegovi izumi su promijenili svijet.

Posljednje godine života proveo je u hotelu New Yorker u New Yorku. Živio je u apartmanu broj 3327 na 33. katu, gdje je i preminuo.

Na obljetnicu njegove smrti, donosimo vam neke manje poznate zanimljivosti o ovom genijalcu.

Tesla i Edison

Tesla i Edison radili su zajedno jedno kratko vrijeme. Edison je Tesli obećao 50.000 dolara ako mu pomogne s projektom, no kasnije je rekao da se samo šalio te je Tesla iste sekunde prekinuo suradnju.

Tesla i Marconi

Do 1943. godine Guglielmo Marconi je smatran izumiteljem radija, no tada mu je Vrhovni sud oduzeo patentno pravo i dodijelio ga Nikoli Tesli jer je dokazano da je Teslin patent stariji.

Tesla Motors

Elon Musk nazvao je svoju tvrtku Tesla Motors u čast ovom velikom izumitelju.

Nikola Tesla nagrada

Svake godine dodjeljuje se Nikola Tesla nagrada znanstvenicima i izumiteljima za izvanredan doprinos na području električne energije.

Tesla i slava

Teslu je pratio glas samotnjaka i ekscentrika. Nije ga zanimala slava već izumi koji će promijeniti svijet.

Nobelova nagrada

Tesla je 1912. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku, no odbio ju je primiti jer je tvrdio da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi znanstvenik.

Nesanica

Tesla je tvrdio da je spavanje gubitak vremena te da spava samo nekoliko sati dnevno.

Svemir

Po Tesli je nazvan asteroid 2244 Tesla, te krater na Mjesecu Tesla (krater)

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close