DogađanjaVijesti

Danas započinje 51. Iločka berba grožđa!

U četvrtak, 23. kolovoza započinje 51. izdanje manifestacije Iločka berba grožđa! Grad Ilok bit će tijekom punih jedanaest dana, sve do 2. rujna, u znaku svoje bogate vinske tradicije, uz mnoštvo sjajnih kulturnoumjetničkih, obrazovnih i zabavnih sadržaja.


Dragi ljubitelji grožđa, vina i Iloka, pozivamo vas da se zaputite u najistočniji grad Hrvatske, poznat po vinu i blagim brežuljcima Fruške gore s desne obale Dunava. U programu i događanjima očekuje vas i vaše obitelji, od onih najmlađih do najstarijih, pregršt zanimljivosti. Upoznajte našu bogatu povijest, uživajte u plodovima trsova s naših vinograda, autohtonoj hrani i vinu, no najvažnije, uživajte u danu sa svojim prijateljima i obitelji. Dobro nam došli! – poručila je povodom početka 51. Iločke berbe grožđa Marina Budimir, gradonačelnica Grada Iloka.

Tradicionalnu 51. Iločku berbu grožđa organizira Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Iloka i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. U manifestaciju su uključeni i svi vinari Vinskog Klastera Srijem, kao i Iločki podrumi. Također, u organizaciju ovogodišnjeg programa 51. Iločke berbe grožđa s brojnim aktivnostima uključili su se i Muzej grada Iloka, Knjižnica i čitaonica, Matica Slovačka i KUD-ovi, kao i brojni ugostitelji iz Iloka i okolice.

Od posebno zanimljivih sadržaja u sklopu bogatog programa 51. Iločke berbe grožđa, već tijekom prvog dana održavanja, u četvrtak 23. kolovoza valja najaviti Reviju povijesnih kostima, uz koncert srednjovjekovne glazbe u izvedbi skupine Ensemble Audiatur koja će se održati u 19,00 sati u Dvorcu Odescalchi, dok dan kasnije, u petak 24. kolovoza, svi ljubitelji vrhunskih vina mogu doći na svoje uz tradicionalnu 6. Noć vina u 21,00 sat, na lokaciji restorana Stari podrum. Istoga dana započinju i „Dani traminca“ koji će trajati sve do završetka manifestacije, a tijekom kojih će se u Starom podrumu i na Ladnjskom imanju Principovac posjetiteljima nuditi čak osam vrsta traminca, uz prigodnu gastro ponudu.

U subotu, 25. kolovoza, uz brojne zanimljive sadržaje, svakako treba uživati u „Maratonu utrka čikli“ u organizaciji Veslačke udruge Dunavska čikla na ruti Vukovar-Ilok, a koji započinje u 14,00 sati, a istoga dana u 15,00 sati u Tvrđavi se održava i Dječji folklorni festival „KidsFolkFest“, u organizaciji KUD-a Julije Benešić. I ostatak subotnjeg programa 51. Iločke berbe grožđa bit će jednako zanimljiv, jer u 16,00 sati kreće 19. Međunarodni oldtimer rally susret na ruti Principovac- Vukovo, u organizaciji  Oldtimer kluba Našice. Iščekivana Pudarina održat će se u 17,00 sati u ambijentu vinograda Iločkih podruma na Vukovu, a sve goste Iloka besplatni turistički vlakić prevozit će od lokacije Starog Podruma do Vukova i nazad.

U nedjelju, 25. Kolovoza, mnogi će znatiželjnici zasigurno odabrati Vinski turnir u stolnom tenisu – Ilok Open, koji će u 9,30 početi u sportskoj dvorani Srednje škole Ilok, a u organizaciji Matice slovačke iz Iloka, održat će se i Iločko ljeto, prigodni folklorni program u kojem gosti Iloka mogu uživati više puta za vrijeme trajanja 51. Iločke berbe grožđa. U utorak, 28. kolovoza od 14,00 do 20,00 sati Vinski klaster Srijem poziva na Degustacije iločkih vina u Kuriji Brnjaković, a tijekom utorka 28. kolovoza i srijede 29. kolovoza, održat će se i Dani otvorenih vrata Iločkih podruma, uz cjelodnevne besplatne obilaske starih vinskih podruma. U srijedu, 29. kolovoza u 17,00 sati, u organizaciji Muzeja grada Iloka, posjetitelje očekuje predstavljanje knjige „Židovske obitelji u iločkom rabinatu“ autora Radovana Sremca, koje će se održati u samom prostoru Muzeja grada Iloka. U petak, 31. kolovoza i subotu 1. rujna 51. Iločka berba grožđa ulazi u svoj središnji dio manifestacije, te će se tako već od 9,00 sati ujutro na više gradskih lokacija smjenjivati atraktivni sadržaji – gosti manifestacije tijekom oba dana mogu uživati u besplatnom stručnom vodstvu kroz stalni postav Muzeja grada Iloka, ili odabrati vožnju u “Traminac expressu”, uz besplatne kružne ture turističkim vlakićem. Također, u restoranu Ville Iva u Iloku, tijekom oba dana održava se i posebna gastro manifestacija – „Dani slastica od vina i grožđa“. Velike besplatne glazbene fešte održat će se tijekom oba dana u večernjim satima  na ljetnoj pozornici u Tvrđavi – u petak nastupa Magazin, a u subotu, nakon središnjeg svečanog programa u 20,15 i spektakularnog vatrometa u 21,30, na scenu izlazi Miroslav Škoro.

U subotu, 1. rujna gastro sadržaji u sklopu 51. Iločke berbe grožđa kulminirat će velikim gastro showom masterchefa Branka Ognjenovića u 18,00 sati u Tvrđavi, uz besplatnu podjelu vrhunskog vinskog gulaša.

Ni tijekom posljednjeg dana 51. Iločke berbe grožđa u nedjelju, 2. rujna neće manjkati zanimljivog programa, pa gosti Iloka mogu posjetiti  37. Međunarodni i šahovski festival u Kuriji Brnjaković, Natjecanje u gađanju glinenih golubova, ili pak uživati u Konjičkim natjecanjima i revija zaprega.

 

Foto: TZ grada Iloka i Grad Ilok

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close