LifestyleIzdvojeno

Danas vruće i sparno, a s krajem tjedna stiže nam i toplinski val

Vrućina i sparina ovih su dana sveprisutne u nestabilnoj atmosferi. Tako će biti i danas kako nam u jugozapadnoj struji po visini pristiže topao te povremeno vlažniji zrak. No, krajem tjedna kreće jedno dulje stabilnije razdoblje koje će obilježiti izrazito visoke temperature i toplinski val.


Može se već planirati načine kako se osvježiti u novom tjednu.

SUBOTA

Ujutro i prijepodne pretežno vedro i sunčano te ugodno i toplo, u Dalmaciji čak lokalno i vrlo toplo. Postupno će stizati sve više oblaka na Jadran i područja uz njega, najprije onih visokih, uglavnom prozirnih. Vjetar većinom slab. Uz obalu tek mjestimice slab burin, a na sjevernom dijelu i jugozapadnjak.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima ostaje barem djelomice sunčano, ali su sporadično mogući kraći izolirani grmljavinski pljuskovi, prvenstveno uz granicu sa Slovenijom te oko Banovine. Puhat će slab, rijetko umjeren jugozapadni vjetar i okretati na sjeverni. Vrućina i sparina za nijansu još izraženije.

Na istoku povremeno umjerena naoblaka, a lokalni pljuskovi i grmljavina su čak i malo izgledniji, uglavnom oko slavonskog gorja i Posavine, a izraženiji su mogući i na području Srijema. Vjetar većinom slab, pojačan samo uz pljusak, a temperatura između 30 i 32 °C.

U Dalmaciji prolazno nešto više oblaka, ali samo ponegdje uz manju mogućnost za kakav kraći pljusak i to uglavnom u zaobalju. I dalje vruće uz tek rijetko slab do umjeren zapadni ili sjeverozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ali uz razvoj oblaka oko Učke i u Gorskom kotaru može lokalno biti malo kiše pa i grmljavine. No, samo kratkotrajno. Podjednako vruće i sparno uz slabo jugo.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Napokon sasvim stabilne i sunčane prilike i u unutrašnjosti. Pritom će vrućina biti još izraženija, osobito od ponedjeljka kada kreće i prvi ovogodišnji toplinski val u kojem se očekuju temperature iznad 35 °C. Sve će toplije, a time i neugodnije biti i noći.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu sunčano, a nakon toplih, sve češće i vrlo toplih noći, teško će se podnositi dnevna vrućina, a neku veliku pomoć neće pružati niti slab maestral tijekom dana.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close