Politika

Danas stupa na snagu “Lex Agrokor”

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, u javnosti nazvan ‘lex Agrokor’  koji već danas stupa na snagu, piše 24sata.hr


Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 6. travnja 2017. godine, možete pročitati OVDJE.

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, u javnosti nazvan ‘lex Agrokor’, a zbog prihvaćanja HDZ-ovih amandmana žestoko je reagirao predsjednik SDP-a Davor Bernardić proziva__jući HDZ da hrvatske šume, farme, izvore, pokušava oduzeti od hrvatskih ljudi.

Od 131 zastupnika nazočnog u sabornici, ‘za’ zakon su glasovala 83, protiv ih je bilo 46, a dva suzdržana. Iako je donošenje tog zakona potaknula kriza u koncernu Agrokor, iz Vlade su ustrajno ponavljali kako se on ne donosi da bi se spasio jedan čovjek, u ovom slučaju Ivica Todorić, već kako bi se zaštitilo hrvatsko gospodarstvo i radnici.

Trgovačko će se društvo, propisuje zakon, smatrati od sistemskog značaja ako zapošljava više od pet tisuća radnika i ima obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u gospodarskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje. Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.

Pročitajte više na 24sata.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close