Kultura

Danas se slavi Velika Gospa

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo najveći je marijanski blagdan. Slavi se 15. kolovoza svake godine, a taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.


Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Iako je dogma o Marijinom Uznesenju najmlađa marijanska u Katoličkoj crkvi, sama svetkovina je jedna od najstarijih u kršćanstvu.

Uoči blagdana Velike Gospe mnoštvo vjernika kreće na hodočašća u mnogobrojna Marijina svetišta. Više od 20 najpoznatijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj za blagdan Velike Gospe i ove godine očekuje više stotina tisuća posjetitelja. Tradicionalno najviše očekuje ih se u najvećim svetištima Mariji Bistrici, Sinju, Trsatu, Aljmašu, Pleternici, Ninu i Remetama.

U Ličko-senjskoj županiji najpoznatije je svetište u selu Krasno na Velebitu. Gospiću je najbliže svetište u Klancu koje također pohode brojni vjernici, pogotovo s gospićkog i perušićkog područja.U svetištu Majke Božje Krasnarske svečanu misu u 11 sati predvodit će gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Misu u 16 sati predvodit će ovogodišnji mladomisnik i kosinjski župnik vlč. Pero Jurčević.

U svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama misu u 11 sati predvoditi će umirovljeni profesor na riječkoj teologiji dr.Milan Šimunović. Velika Gospa zaštitnica je Brinja, dopodnevnu msiu u 11 sati predslavi mjesni župnik Pejo Ivkić a popodnevnu u 18 sati župnik Križpolja i Jezerana fra Jure Marčinković. Uznesenje BDM patron je istoimene župe i starog biskupskog središta Senja. Misu u 19 sati po tradiciji predvodi gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić u suslavlju senjskog župnika dr. Richarda Pavlića i svećenika Senjskog dekanata. Krčki biskup u miru mons. Valter Župan predslavi u župi Zavalje kod Bihaća (jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije u susjednoj BiH) misu na blagdan Velike Gospe. Mise su u 11 i 17 sati a suslaviti će mjesni župnik Dino Rupčić. U Klancu su mise u 11 i 17 sati.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: lika-express.hr | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close