Lifestyle

Danas se obilježava Svjetski dan plesa

Ples je ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe, pojedinačno, u parovima ili u skupinama.


Svake godine 29. travnja obilježava se Svjetski dan plesa i to od 1982. godine pod pokroviteljstvom UNESCO – a. Taj dan slavi uspomenu na rođendan francuskog plesača i koreografa , autora “Pisama o plesu i baletu” koja ga potvrđuju kao jednog od najvećih plesnih reformatora. Zvali su ga i Shakespeareom plesa. Bio je francuski plesač, koreograf i baletni teoretičar. Hrvatska Svjetski dan plesa obilježava od 1999. godine.

Za Svjetski dan plesa diljem svijeta šalje se poruka poznate osobe iz svijeta plesa. Autor ovogodišnje međunarodne poruke je Israel Galvá´n de los Reyes, pridruženi član- umjetnik kazališta The´a^tre de la Ville u Parizu i Mercat de les Flors u Barceloni, a autor hrvatske plesne poruke je plesač Branko Banković, član Studija za suvremeni ples iz Zagreba.

Hrvatska poruka za Međunarodni dan plesa 2015. godine:

Ples je drevna i uzvišena umjetnost koja ne poznaje granice, emotivna i imaginativna, čini nas slobodnima.
Ples govori univerzalnim jezikom. Plesačevo tijelo ulazi u dijalog s gledateljem, stvara svijet zajedničkih preokupacija, žudnji, mijenja prag osjetilnosti.

Svjedoci smo vremena u kojemu je osjećaj ljudske solidarnosti izgubljen te postaje sve više stranim.
Kako ples dopušta biti izvan paradigme u kojoj živimo, imamo tu privilegiju plesom bez izgovorene riječi, govoriti snažnije od svih.
Zato, kako kaže i Pina Bausch: MORAMO PLESATI!


 

Izvor: vgdanas

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close