Danas se obilježava Svjetski dan izumitelja

Tena Brnad

Električna struja, automobili, telefoni, kemijske olovke, dinamit i padobran samo su neki od izuma bez kojih bi današnji svijet bio nezamisliv.


U spomen na sve izvanredne pojedince koji su svojim izumima poboljšali naš svakodnevni život, na dan rođenja američke glumice i izumiteljice Hendy Lamarr obilježava se Svjetski dan izumitelja.

Hedy Lamarr je bila izumiteljica na području bežičnih komunikacija koja je u Drugom svjetskom ratu prijavila patent upravljanja torpeda sa izmjenjivim frekvencijama koje bi bilo nemoguće na bilo koji način predvidjeti i omesti. Iako Hedy za života nije dobila priznanje za svoj izum, danas je prepoznata kao velika izumiteljica pa se međunarodni Dan izumitelja slavi na njezin rođendan.

Osnovni ciljevi Svjetskog dana izumitelja su prisjećanje na velike i zaboravljene izumitelje, stvaranje i jačanje vjere i nade u vlastite izumiteljske ideje i promjene, poboljšavanje uvjeta i mogućnosti trenutačnih izumitelja i vizionara te poziv na zajednički inovativni rad za našu zajedničku budućnost.

 

 

 


Foto: wikimedia commons

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u