Scena

Danas se obilježava Majčin dan

Majka, žena, kraljica, čest je izraz u našim krajevima, inspiriran popularnom pjesmom, a koji možda i najbolje opisuje sve uloge jedne majke – roditeljica, prijateljica, njegovateljica, psihologinja, ponekad i psihijatrica, učiteljica…


Sve je započelo 1858. godine u malom gradiću Websteru u Zapadnoj Virginiji, u SAD-u. Tamo je živjela žena po imenu Anna Reeves Jarvis koja je željela poboljšati sanitarne uvjete u gradu. Ona je jedne nedjelje organizirala ‘Majčin radni dan“. Na taj se način sakupljao novac kojim su se kupovali lijekovi i kojim se angažirala pomoć za majke s tuberkulozom. Ovu tradiciju je nastavila i sljedećih godina. Tijekom američkog Građanskog rata proširila je svrhu ‘Majčinog radnog dana“ kako bi se poboljšali sanitarni uvjeti za obje zaraćene strane i za ranjene. To je dovelo do združivanja nekoliko članova obitelji koje je rat razdvojio. Anni Reeves Jarvis, zahvaljujući njenim podučavanjima o sanitaciji, pripadaju zasluge za spašavanje tisuće života.

Njena kćer, koja se također zvala Anna, je nakon majčine smrti 1905.g. odlučila posvetiti život majčinom projektu i pokušala je uspostaviti tradiciju Majčinog dana. Sjetila se kako joj je majka govorila da su svi dani u godini posvećeni muškarcu, a ni jedan nije ženama, majkama. Dala je otkaz i u cijelosti se posvetila ostvarenju ovog projekta. Kao zaštitni znak uzela je bijeli karanfil – omiljeni cvijet njene majke. 10. svibnja 1907.g. je crkva Grafton u Zapadnoj Virginiji prva proslavila neslužbeni prvi Majčin dan.
Njen se rad konačno isplatio 1914.g kad je predjednik Woodrow potpisao rezoluciju kojom se Majčin dan proglašava službenim praznikom u SAD-u.

Ironija cijele priče je da se danas proslava Majčinog dana svodi na komercijalizaciju tog praznika što je vrlo razočaralo Annu Jarvis. Bila je ljuta čak i zbog slanja čestitki i cvijeća na taj dan. Anna Jarvis je umrla 1948.g. bez vlastite djece.
Čudesna je pomisao da je jedna žena , Anna Reeves Jarvis, čiji je cilj bio poboljšanje sanitarnih uvjeta, izgradila tako snažan most koji i dalje spaja ljude različitih uvjerenja.

Majčin se dan obilježava druge nedjelje u svibnju. Danas preko 40 zemalja službeno obilježava Majčin dan, uključujući Hrvatsku, Dansku, Finsku, Italiju, Tursku, Australiju, Belgiju i druge.

Bez obzira na to tko smo, kako smo odrasli i gdje živimo, taj dan bismo se trebali prisjećati doba u životu kad smo bili krhki, znatiželjni i naivni, a naša nas je majka sigurno vodila kroz život. Trebamo imati na umu da nije bitno to što kupujemo majkama, već što činimo kako bismo im pokazali koliko cijenimo njihovu ljubav i brigu za nas.

Svim majkama želimo SRETAN MAJČIN DAN!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zena.hr | Foto: i.huffpost.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close