Zdravlje

Danas se obilježava Hrvatski dan liječnika

U Hrvatskoj se danas obilježava Hrvatski dan liječnika kao sjećanje na dan kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor 26. veljače 1874. godine.


Tog je dana grupa od dvadeset i jednog liječnika utemeljila liječničko društvo kao osmu liječničku udrugu u Europi kako bi unaprijedila medicinsku struku. Danas je u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj zaposleno 12.500 doktora medicine što čini 17 posto zaposlenih. Među doktorima medicine 67 posto su specijalisti, 58 posto liječnika radi u bolničkim ustanovama, što je 2 posto više nego prije pet godina.

U odnosu na 1980. godinu broj liječnika na 100.000 stanovnika povećao se sa 167 na 281, no to je još uvijek manje od prosjeka za EU, gdje na 100.000 stanovnika dolazi 320 doktora medicine. Prema procjenama Hrvatske liječničke komore u Hrvatskoj nedostaje oko 4.000 liječnika.

Promijenila se i spolna zastupljenost u liječničkoj profesiji, pa je danas više od 60 % liječnica u sustavu, a 38% doktora je starije od 50 godina.

Svim liječnicima u Republici Hrvatskoj čestitamo njihov dan!


 

Izvor: hzzo.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close