Grad ZagrebZdravlje

Danas se obilježava Dan narcisa

Diljem naše zemlje obilježava se Dan narcisa. Narcise su simbol dolaska proljeća, novog života i nade te su samim time postale i simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te dan podrške svim onim ženama koje su od istog oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda, jer ukoliko se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%.


U gradu Zagrebu provode se dva programa probira u kojima aktivno sudjeluje i Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“:

Program preventivne mobilne mamografije, namijenjen ženama u dobi od 40 do 50 godina te onima iznad 70. godine starosti. Grad Zagreb i NZJZ “Dr. Andrija Štampar” prepoznali su veličinu javnozdravstvenog izazova raka dojke te je Program pokrenut 2004. godine, a u sklopu istog do danas je pregledano više od 41.000 žena.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine, a namijenjen je ženama u dobi od 50 do 69 godina s područja grada Zagreba. U tijeku je provođenje četvrtog ciklusa, u kojem će biti pozvano oko 120.000 naših sugrađanki. U prethodnim ciklusima odaziv je prosječno iznosio 60%.

Zašto sve ove aktivnosti?

Zato što je rak dojke unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju još uvijek najčešće sijelo raka u žena kako po pojavnosti tako i po smrtnosti. Godišnje se u Gradu Zagrebu bilježi više od 570 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj više od 2.500. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umire više od 200 žena, a u Hrvatskoj više od 1.000 žena.

Stoga su ciljevi navedenih preventivnih programa:

– otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, u što većem udjelu;

– dugoročno smanjenje smrtnosti od raka dojke:

– stvaranje navike kod žena za potrebom provođenja preventivnih pregleda.

Za potrebe provedbe Programa i za sve dodatne informacije u Zavodu je otvorena i linija besplatnog telefona 0800 200 166.

Poklanjanjem stručka narcisa podsjetimo sebe i druge da provođenjem redovitih preventivnih aktivnosti (samopregled, UZV dojki, mamografija te sudjelovanje u programima probira) čuvamo i unaprjeđujemo vlastito zdravlje, ali i zdravlje društva u cjelini.

Ovogodišnja javnozdravstvena akcija povodom obilježavanja Dana narcisa održat će se u subotu, 19. ožujka na Trgu bana Josipa Jelačića od 10:00 do 14:00 sati, gdje će žene starije od 40 godina moći obaviti i mamografski pregled.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: stampar.hr | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close