Scena

Danas se obilježava 26. obljetnica tragedije Saborskog

Danas se obilježava 26. godišnjica pada Saborskog, sela smještenog podno planine Male Kapele i udaljeno 10 km od Plitvičkih jezera, koje je teško stradalo u Domovinskom ratu.


Saborsko je jedno od prvih mjesta u Hrvatskoj koje se našlo u okruženju, već u proljeće 1991. Nakon potpune blokade u kolovozu 1991. godine, branitelji Saborskog su više od tri mjeseca pružali otpor žestokim napadima agresora sastavljenog od JNA i srpskih paravojnih formacija.

Na današnji dan, 12. studenoga 1991., pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova i pješaštva probijena je obrana Saborskog. Mještani sela su protjerani, a njihove kuće porušene i spaljene. Mjesna crkva svetog Ivana Nepomuka je potpuno razorena, kao i crkva BDM od Svete Krunice, koja je bila spomenik kulture.

Tog dana u Saborskom je počinjen ratni zločin nad starim i i nemoćnim stanovnicima koji nisu htjeli ili mogli napustiti selo. Stari ljudi su ubijeni na kućnim pragovima, a potom bačeni u masovnu grobnicu blizu župne kuće. Nakon oslobođenja u Oluji, nadbiskup riječko-senjski Anton Tamarut je 15. studenog 1995. održao sprovode za 24 ubijene osobe čiji su zemni ostaci sahranjeni na mjesno groblje.

Nakon obnove povratak u župu Saborsko bio je spor, a u početku su se vratili samo starci i starice. U Saborskom je iz godine u godinu sve manje stanovnika jer dok stariji umiru, mlade obitelji su prisiljeni u potrazi za poslom napustiti selo.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close